De truffel wint terrein in Spanje als alternatief gewas

De zwarte truffelteelt breidt zich uit in Spanje als alternatief voor de traditionele gewassen die minder winstgevend zijn. De uitdaging zit hem nu in het bevorderen van de verkoop.

Truffel

Voor veel landbouwers is de zwarte truffel een alternatief gewas geworden. Vanwege de droogte in 2017 werd wel verwacht dat de totaaloogst uiteindelijk lager uit zou vallen dan de 40 ton oogst van het jaar ervoor. Het gebrek aan regen heeft niet alleen gevolgen gehad voor nog andere producerende landen zoals Frankrijk, maar ook voor de wilde truffelproductie die, vergeleken met die van de gekweekte truffel, aan het afnemen is .

Spanje heeft in totaal een oppervlakte van 10.000 ha. gewijd aan de teelt van de zwarte truffel (tuber melanosporum), die samen met de witte truffel (tuber magnatum) een van de meest waardevolle truffelsoorten is. Hiervan bevindt 7.500 ha. zich in de autonome regio van Aragón. Dit maakt deze regio tot de grootste truffelproducent, waar tevens de truffelteelt het meest toeneemt met een oppervlakte van gemiddeld 230 ha. per jaar.

Met een totaal van 6000 ha. is Teruel op dit moment de grootste producent wereldwijd. De teelt zit voornamelijk gecentreerd in de regio van Gúdar-Javalambre en in steden als Sarrión, die bekend staat als de wereldhoofdstad van de truffel.

(Bron: http://www.eleconomista.es/aragon/noticias/8818606/12/17/La-trufa-gana-terreno-como-cultivo-alternativo.html)