Spanjaarden geven meer uit aan voedingsmiddelen
Spaanse huishoudens gaven gemiddeld €4.313 uit aan eten en drinken in 2016. Dit betekent een stijging van 0,2% t.o.v. het jaar daarvoor, zoals blijkt uit de studie 'Evolución del gasto de las familias españolas en alimentación 2014-2016’ die is uitgevoerd door AIS Group.
Gemiddelde uitgaven per gezin per autonome regio in 2016: het Baskenland 4.863 euro, Catalonië 4.791, Navarra: 4.786. Gezinnen uit Murcia, Aragon, Galicië, de Balearen, en Castilla y León gaven ook meer uit dan het Spaanse gemiddelde. In de overige regio’s lagen de gemiddelde uitgaven onder de 4.300 euro waarbij gezinnen in Extremadura het minst hebben uitgegeven 3.450 euros.
De uitgaven van de Catalaanse huishoudens aan eten en drinken zijn het meest toegenomen tussen 2015 en 2016. Deze gemiddelde toename betrof ongeveer €165, d.w.z. een stijging van 3.56% (van €4.625 in 2015 naar €4,790 in 2016). Bij de gezinnen uit Extremadura namen de gemiddelde uitgaven af met bijna €290 (- 7.74%).
Het grootste gedeelte van het budget wordt uitgegeven aan vleesproducten. In 2016 hebben Spaanse huishoudens iets meer dan een vijfde van hun budget besteed aan vleesproducten, ongeveer €925. Dit betrof €50 minder dan in 2015. Bijna alle autonome regio’s geven het meest uit aan vleesproducten, behalve de huishoudens op de Canarische Eilanden. Daar staan de groenten- en fruituitgaven bovenaan, gevolgd door de vleesproducten.
Na vleesproducten wordt er het meest uitgegeven aan groeten en fruit. Gemiddeld gaven de Spaanse huishoudens in 2016 €820 uit aan deze producten, ongeveer €10 minder dan in 2015.
Brood en granen staan op de derde plaats, hoewel het budget voor deze producten vorig jaar met €20 daalde (3,35%) en de gemiddelde uitgaven net boven de €600 uitkwamen.
Totale toename
In bijna alle voedingsmiddelencategorieën is er sprake van een stijging in de uitgaven. Alleen bij de vlees-, zuivel- en graanproducten was er sprake van een afname. Er was voornamelijk sprake van een toename in uitgaven aan producten die buiten de drie belangrijkste productgroepen vallen (bijvoorbeeld aan zout, specerijen en kindervoeding) en alcoholische dranken.
De uitgaven aan alcoholische dranken stegen met 6,3% in 2016 met een gemiddelde uitgave van €190 per jaar. Op de Balearen is het meest uitgegeven aan deze producten, ongeveer €280, gevolgd door Catalonië met €220 en Murcia en Madrid met ongeveer €200.