Singaporese onderzoekers maken kweekvlees goedkoper en ethischer met Tofu-reststroom

Voedingswetenschappers in Singapore werken aan het gebruik van okara, een bijproduct van de tofu-productie, om goedkoper kweekvlees te maken. Het kan het gebruik van foetaal runderserum (FBS) vervangen dat wordt gebruikt in cellulaire landbouw, dat duur is en afkomstig is van dieren.

Singapore

Onderzoekers van de Nanyang Technological University (NTU) vinden nieuwe toepassingen voor okara - de pulp die overblijft bij het maken van voedsel op basis van soja, zoals sojamelk en tofu. Het bevat grote hoeveelheden eiwitten en vezels.

FBS-vrije celkweekmedia

De onderzoekers fermenteerden okara ongeveer een week met micro-organismen, warmte en water. Vervolgens haalden ze er een gele vloeistof uit, die plantengroeihormonen bevat. Deze hormonen kunnen dierlijke cellen helpen zich te vermenigvuldigen tot echt dierlijk weefsel, waardoor ze vlees kunnen verbouwen. Momenteel is de meeste vleesproductie op basis van cellen afhankelijk van FBS, dat wordt gewonnen uit het bloed van ongeboren babykoeien. Het is een extreem duur proces, dat maar liefst $ 2.000 per liter kost. Het stelt ook ethische problemen voor een vleesproduct dat gericht is op het beëindigen van het slachten van dieren, het vereist weefsel van ongeboren dieren.

Het NTU-team denken dat hun alternatief FBS kan vervangen en ook de kosten kan verlagen. Volgens professor William Chen, directeur van het NTU-programma voor voedselwetenschap en -technologie, kost de op okara gebaseerde celcultuur slechts $ 2 per liter.  Okara is in grote hoeveelheden verkrijgbaar in de voedingsindustrie, is eetbaar en veilig, en is goedkoop.

Op dit moment kan het team ongeveer 300-400 ml van het extract produceren uit 200 gram okara. Chen wordt vergezeld door promovendus Teng Ting Shien, die als onderdeel van zijn proefschrift aan het project werkt.

Het NTU-team zegt van plan te zijn hun FBS-vrij vloeibaar extract beschikbaar te stellen aan kweekvleesbedrijven. Tot nu toe is Singapore het eerste en enige land ter wereld dat de verkoop van kweekvlees heeft goedgekeurd.

Afgelopen december kreeg Eat Just goedkeuring om zijn gekweekte kipstukjes commercieel te verkopen in Singapore - het heeft sindsdien meer voedseltechnici aangemoedigd om "vroegtijdig een aanvraag in te dienen" om wettelijke goedkeuring te krijgen. De stadstaat staat bekend om zijn ondersteunende food-tech-ecosysteem, als onderdeel van een plan om de veerkracht en veiligheid van voedsel te versterken. Het voedt ook het plan van het land om een ​​duurzame voedselvoorzieningsketen op te bouwen.

Vorige maand lanceerde NTU als eerste universiteit in Azië-Pacific een cursus gewijd aan alternatieve eiwitten. Het zal betrekking hebben op kweekvlees, fermentatie-eiwitten en plantaardig vlees. De cursus zal, gecoördineerd door professor Chen, in augustus beginnen.

De onderzoekers fermenteerden okara ongeveer een week met micro-organismen, warmte en water. Vervolgens haalden ze er een gele vloeistof uit, die plantengroeihormonen bevat. Deze hormonen kunnen dierlijke cellen helpen zich te vermenigvuldigen tot echt dierlijk weefsel, waardoor ze vlees kunnen verbouwen. Momenteel is de meeste vleesproductie op basis van cellen afhankelijk van FBS, dat wordt gewonnen uit het bloed van ongeboren babykoeien. Het is een extreem duur proces, dat maar liefst $ 2.000 per liter kost. Het stelt ook ethische problemen voor een vleesproduct dat gericht is op het beëindigen van het slachten van dieren, het vereist weefsel van ongeboren dieren.

Het NTU-team denken dat hun alternatief FBS kan vervangen en ook de kosten kan verlagen. Volgens professor William Chen, directeur van het NTU-programma voor voedselwetenschap en -technologie, kost de op okara gebaseerde celcultuur slechts $ 2 per liter.  Okara is in grote hoeveelheden verkrijgbaar in de voedingsindustrie, is eetbaar en veilig, en is goedkoop.

Op dit moment kan het team ongeveer 300-400 ml van het extract produceren uit 200 gram okara. Chen wordt vergezeld door promovendus Teng Ting Shien, die als onderdeel van zijn proefschrift aan het project werkt.

Het NTU-team zegt van plan te zijn hun FBS-vrij vloeibaar extract beschikbaar te stellen aan kweekvleesbedrijven. Tot nu toe is Singapore het eerste en enige land ter wereld dat de verkoop van kweekvlees heeft goedgekeurd.

Afgelopen december kreeg Eat Just goedkeuring om zijn gekweekte kipstukjes commercieel te verkopen in Singapore - het heeft sindsdien meer voedseltechnici aangemoedigd om "vroegtijdig een aanvraag in te dienen" om wettelijke goedkeuring te krijgen. De stadstaat staat bekend om zijn ondersteunende food-tech-ecosysteem, als onderdeel van een plan om de veerkracht en veiligheid van voedsel te versterken. Het voedt ook het plan van het land om een ​​duurzame voedselvoorzieningsketen op te bouwen.

Vorige maand lanceerde NTU als eerste universiteit in Azië-Pacific een cursus gewijd aan alternatieve eiwitten. Het zal betrekking hebben op kweekvlees, fermentatie-eiwitten en plantaardig vlees. De cursus zal, gecoördineerd door professor Chen, in augustus beginnen.