Singapore opnieuw nummer één in voedselzekerheid in de Global Food Security Index
SINGAPORE - Ieder jaar brengt de Economist Intelligence Unit een verslag uit waarin de voedselzekerheid van verschillende landen met elkaar worden vergeleken, de zogenaamde Global Food Security Index. Aan de hand van drie categorieën, betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit, wordt een ranglijst gemaakt. Net als vorig jaar staat Singapore bovenaan de lijst.
Ieder jaar brengt de Economist Intelligence Unit een verslag uit waarin de voedselzekerheid van verschillende landen met elkaar worden vergeleken, de zogenaamde Global Food Security Index. Aan de hand van drie categorieën, betaalbaarheid, toegankelijkheid en kwaliteit, wordt een ranglijst gemaakt. Net als vorig jaar staat Singapore bovenaan de lijst.
Zo ook voor Singapore, die dit jaar voor de tweede maal op rij op nummer één staat. Als enige Aziatische land in de top tien heeft het land deze plek te danken aan de betaalbaarheid van voedsel, een resultaat van een hoge GDP per capita en lage import tarieven. Ook de strenge kwaliteitseisen voor voedsel en hoge overheidssubsidies voor R&D in de voedselsector dragen bij aan de voedselzekerheid van het land. Als de vierde categorie wordt meegewogen in de index, komt Singapore op de twaalfde plek (van de 113). Dit heeft voornamelijk te maken met de grote afhankelijkheid van import voor voedsel, maar ook met hoge risico’s voor klimaat gerelateerde verstoringen, zoals overstromingen, temperatuurstijging en droogte.
Om minder vatbaar te worden voor externe schommelingen, importeerde Singapore in 2018 al vanuit 180 verschillende landen, vergeleken met 140 in 2004. Ook wil het land zelf meer voedsel gaan produceren. De ’30-by-30’ strategie is begin dit jaar gelanceerd met als doel om in 2030 30% van Singapore’s voedselbehoefte lokaal te produceren.