Nieuwe drijvende Eco-Ark in Singapore producer tot wel 20 keer meer vis dan traditionele kust farms.
SINGAPORE – OP 5 Km afstand van Changi Ferry terminal een schip ter grootte van een kwart voetbalveld. Op het schip wordt ongeveer 30 ton vis van verschillende variëteiten die worden gekweekt voor voedsel. De Eco-Ark, gebouwd door Aquaculture Centre of Excellence (ACE), is een van de eerste drijvende viskwekerijen met gesloten vaten ter wereld. Afgelopen dinsdag werd de ark benoemd en in gebruik genomen.
De offshore-boerderij, met een totale capaciteit van 96 ton, is in staat om 166 ton vis per jaar te produceren - ongeveer 20 keer meer dan het minimumniveau dat is vastgesteld voor viskwekerijen aan de kust in Singapore.
In tegenstelling tot een typische kelong waar vissen worden gekweekt in kooien met open netten die worden blootgesteld aan de open zee, zwemmen de vissen in de Eco-Ark geïsoleerd. Gehuisvest in vier tanks met elk een capaciteit van 475.000 liter, zijn de vissen - waaronder soorten zoals barramundi, red snapper, forel en zeebaars - veilig voor bedreigingen waarvoor degenen die in traditionele kelongs worden grootgebracht kwetsbaar zijn, zoals olievlekincidenten en planktonbloei Dit zorgde in 2014 en 2015 nog tot massale vissterfte door uitputting van zuurstof in het water.
Het zeewater waarin de vissen aan boord leven is vrij van fysiek afval, verwijderd met een trommelfilter dat de klok rond werkt. Bacteriën, virussen en andere ziekteverwekkers in het water worden ook vernietigd.
Elk uur wordt zeven tot 10 kubieke meter zuurstof in elke kweekbak gepompt waar de vissen leven, zei ACE-topman Leow Ban Tat.
Al deze verbeterde omstandigheden worden verondersteld te helpen bij het bereiken van de "kwaliteit van het oceaanwater", voegde hij eraan toe.
Momenteel zijn er andere gesloten viskwekerijen op het land in Singapore. Maar een offshore zoals de Eco-Ark bespaart op landkosten, evenals op de kosten van het transporteren en pompen van zeewater naar land.
Koh Poh Koon, Senior minister van Handel en Industrie, zei dat de offshore-boerderij ook mankracht- en ruimtebesparend is. De faciliteit van 1.344 m² heeft slechts twee werknemers tegelijk nodig en neemt slechts 14 procent in beslag van de ruimte die nodig is voor een typische viskwekerij die met dezelfde capaciteit produceert. Tijdens de naamgeving en inbedrijfstelling aan boord van het schip zei Dr. Koh dat de boerderij een goed voorbeeld was van een innovatieve landbouwoplossing om problemen aan te pakken zoals algenbloei en watervervuiling, die het potentieel voor aquacultuurproductie zou kunnen beperken.
De Eco-Ark, die werd ontwikkeld met de steun van het Agriculture Productivity Fund van het Singapore Food Agency, kost ongeveer S $ 4,1 miljoen om te bouwen.
Dr. Koh wees erop dat het nodig is om slimme technologieën te gebruiken om meer voedsel op een duurzame manier te produceren, en om het nationale doel te bereiken om tegen 2030 30% van de voedingsbehoeften van Singapore lokaal te produceren.