Varkensvlees in eindproduct van Singaporese visballetjes fabrikant
Een groep onderzoekers van de Nationale Universiteit van Singapore (NUS) heeft sporen van varkensvlees gevonden in garnaal- en inktvisballetjes van één bepaald merk dat verkocht wordt in Singapore. De specifieke merknaam is niet bekend gemaakt. Voor een multicultureel land dat zich sterk focust op voedselveiligheid is dit een ernstig geval van verkeerde etikettering.
In het onderzoek dat afgelopen donderdag (31 oktober) gepubliceerd werd, benadrukken de onderzoekers de noodzaak voor het controleren van met name bewerkte zeevruchtproducten. Zo was een andere opmerkelijke bevinding het ontbreken van schaaldieren in producten waar het, volgens het etiket, wel in zou moeten zitten.
Al komen foutieve etiketten vooral voor bij bewerkte producten, ook veel hoogwaardige vissoorten blijken uit het onderzoek verkeerd geëtiketteerd te zijn. Zo worden wilde Atlantische zalm en heilbot wel eens vervangen door de goedkopere alternatieven chumzalm en Pacifische pijltandheilbot. De onderzoekers schatten het percentage voor verkeerde etikettering voor onbewerkte vis op 7.6% en op 38.5% voor bewerkte visproducten. Verkeerde etikettering is niet zeldzaam, regulering buiten de EU geeft vaak ruimte voor ‘creatieve labels’. Vergeleken met studies in bijvoorbeeld Maleisië en Vietnam, waar het percentage voor verkeerde etikettering op 60% ligt, is het percentage voor Singapore niet heel hoog.
Volgens de Singapore Food Agency (SFA) vormen de gevonden varkensvleessporen geen gevaar voor de voedselveiligheid, aangezien de desbetreffende producten niet gelabeld waren als halal. De SFA adviseert consumenten om altijd goed de ingrediëntenlijsten te controleren.
https://www.todayonline.com/singapore/pig-dna-found-cuttlefish-and-prawn-balls-nus-researchers