Voedselzekerheid Singapore versterkt door aquacultuur-farm Brunei
Singaporees bedrijf Apollo Aquaculture Group ziet eind 2019 de lease van hun land eindigen, en is daarom uitgeweken naar Brunei om daar een joint-venture op te zetten. Partner KR Apollo in Brunei heeft samen met de Apollo Aquacultuur Group een bedrijf in high-tech visteelt opgezet.
De vertical fish-farm wordt op afstand bestuurd en gemonitord vanuit de huidige locatie van de AAGroup in Singapore.
Door de onderwater sensoren die zowel de watertemperatuur als de zoutwaarden meten, wordt mankracht verminderd en kunnen medewerkers sneller reageren op noodgevallen.
De verwachting is dat er uiteindelijk 5.000 ton vis (grouper) kan worden geproduceerd voor consumptie. Daarnaast vindt ook teelt in siervissen plaats.
Dr. Koh, Staatsminister van het Ministerie van Nationale Ontwikkeling, Handel en Industrie in Singapore was bij de opening in Brunei aanwezig. Hij zei dat Singapore altijd zoekende is naar het versterken van de positie van voedselzekerheid, door uit verschillende bronnen te importeren. "Hoewel er een levendige agrarische sector bestaat in Singapore, wordt deze verhindert door ruimtelijke beperking. Aan de andere kant is Brunei sterk op zoek naar diversificatie van de economie en wordt landbouw als een lucratieve sector gezien. Het is makkelijk om een brug te slaan tussen samenwerking en kennis".
CEO van Apollo Aquacuture Group, Dhr. Ng, zocht naar andere mogelijkheden ter uitbreiding. "Door voor Brunei te kiezen zijn we verzekerd van vooruitgang, wat er in de toekomst ook gebeurd met wel of niet verlenging van de lease".
Professor Paul Teng, adjunct senior fellow voedselzekerheid binnen het Centrum van Niet-Traditionele veiligheidsstudies aan de S. Rajatnaram School voor Internationale Studies, had zijn twijfels. "Het valt nog te bezien of het goedkoper is vanuit Brunei te importeren; goedkoper is om dit vanuit Maleisie of Indonesie te doen", Aldus de Professor.
In 2016 importeerde Singapore uit 80 landen verse en bevroren vis, waaronder uit Maleisie, Indonesie, Vietnam, Denemarken en Senegal, maar niet uit Brunei.
Dat Brunei uitwijkt naar landbouw als lucratieve sector, blijkt uit de vele tenders die de afgelopen 3 maanden zijn uitgeroepen in: sierteelt, champignonteelt, fruitteelt en kassenbouw en de ontwikkeling van de (rund)vleessector. Meer info over tenders in Brunei vindt u hier.
Het originele artikel vindt u hier.
Voor meer vragen over aquacultuur in Singapore of Brunei kunt u contact opnemen met Olga Grant, beleidsadviseur Food & Flowers in Singapore: olga.grant@minbuza.nl
Oktober 2016