Aqua Nor 2023, Trondheim, Noorwegen
De tweejaarlijkse aquacultuurbeurs Aqua Nor in Trondheim van 22 tot 24 augustus werd voorafgegaan door een conferentiedag, waar de aquacultuur uit de hele wereld vertegenwoordigd was. Ook op de beurs waren veel internationale bezoekers en standhouders uit onder andere Chili en Schotland.
Opzet van de beurs
Trondheim’s beurscomplex Spektrum was tot in elk bijgebouwtje gevuld. Een labyrint aan hallen, tenten en gangen, waar een menigte mensen ronddwaalde tussen de verschillende delen van de beurs of onderweg waren naar bijeenkomsten, lezingen of netwerkmogelijkheden.
Naast de fysieke beurs was er ook een digitale expo, Aqua Nor 2023 - Digital - Aqua Nor.
De conferentiedag stond, naar ik hoorde, in het licht van de wereld in crisis, zowel qua klimaat, qua milieu als qua biodiversiteit en werd de noodzaak voor duurzame productie van meer voedsel met meer nutriënten onderstreept. Ook werd gesproken over culinaire mogelijkheden van laag trofische soorten zoals zeesterren, als ook over innovatie met AI en nog veel meer.
Zo triest, kil en miezerig het weer op de eerste beursdag was, zo zonnig en bijna warm het de dag erna was, écht "Trondheim-in-augustus" weer.
De beurs
Er werd veel vernieuwing, digitalisering, beveiliging etc. aangeprezen, maar ook de gezondheid en het welzijn van vis kreeg veel aandacht, alsmede arbeidsomstandigheden. Autonome marinerobots vervangen binnenkort, als we de leveranciers mogen geloven, gevaarlijk werk onder vaak miserabele weersomstandigheden.
Een typisch Aqua Nor gesprek: videobeelden van zalm of geluid te gebruiken om te bepalen wanneer de vis voldoende voer heeft gehad. Beide worden ingezet om voer te sparen en vervuiling tegen te gaan. Beide gecombineerd met AI om te optimaliseren. Debat dus, tot iemand zo snugger is om op te merken dat de combinatie waarschijnlijk optimaal is. Vertegenwoordigers van twee bedrijven kijken elkaar diep in de ogen…..een win-win in dit land waar het geld blijkbaar niet op kan.
Over ‘ál dat geld’ in de sector had ik iets anders geconcludeerd uit een high-level gesprek tussen de Noorse minister van Visserij, vergezeld door ambtenaren en de visteelt-industrie, bijhorende organisaties, banken e.d. De sector was namelijk faliekant tégen de nieuwe Noorse zalmbelasting: ‘als die van kracht wordt, is er geen droog brood meer te verdienen en kan er zeker niets meer geïnvesteerd worden in duurzaamheid!’ Net zo steil verdedigde minister Bjørnan Skjæran (sociaal democraat) zijn wet, zeker nadat er al water bij de wijn was gedaan, van 35% naar 25% van toegevoegde waarde. De zalmbelasting was, zowel opde expo als elders, uitgebreid onderwerp van gesprek.
Aan de Bratøikade, met prachtig uitzicht over de fjord, lagen onderzoeksschepen en -scheepjes, waaronder autonome vaartuigen, nét als in het najaar van 2021, toen het Nederlandse Koninklijk paar en het Noorse Kroonprinselijke paar, Trondheim aandeed.
De meeste aandacht ging deze dagen in Trondheim naar de zalm, die het belangrijkste segment van de Noorse visteelt sector is. Toch was er ook focus op macro en microalgen, zee-egels en -komkommers etc.
Nederland was vertegenwoordigd op de beurs.
Signify’s Nordic manager Henrik Nørgaard en Michiel van der Meer R&D vertelden over het belang van licht; het juiste soort licht voor elk systeem, al dan niet gesloten.
Green Pin® Royal van Beest had inderdaad een groene pin in alle harpjes en harpen. Teken van kwaliteit voor elke functie en elke krachtmeting.
Bij Damen Shipyards vertelde men o.a. over een elektrisch vaartuigje en de vele flexibele mogelijkheden daarvan in de visteelt.
Rob van der Veen en Jonas Fuchs van LandIng Aquaculture waren bezoekers, net als ik. We spraken over hun toenadering tot de Noorse markt.
Ik heb ook een gesprek gehad met Brian Tsuyoshi Tadeka van Urchinomics. Hij heeft zijn leven gewijd aan het bestrijden van zee-egels, omdat door gebrek aan predatoren, als zeeotters, de populatie enorm groeit. Door de zee-egels te verwijderen krijgen de nu zwaar aangetaste zeewier(kelp)wouden, weer een kans en nemen daardoor weer meer CO2 op. De zee-egels worden vervolgens afgemest en als delicatesse, in met name Azië, verkocht. De minder goede kwaliteit wordt o.a. verwerkt tot hoogwaardig proteïnevoer. Het idee heeft ook in landen als Canada en de VS gehoor gevonden.
Urchinomics werd ook genoemd in het RVO rapport van 2021: ‘Norway and the blue bio economy’. Hierbij de link naar het rapportrvo.nl/sites/default/files/2021/07/Blue-Bio-Economy-in-Norway.pdf
Highlights Aqua Nor 2023
De highlights kunt u op deze website vinden: Highlights from Aqua Nor 2023 - Aqua Nor
Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met de landbouwafdeling van de Nederlandse Ambassade te Kopenhagen (Voor de landen Denemarken, Noorwegen en Zweden), het emailadres is kop-lnv@minbuza.nl
Renske Nijland, Kopenhagen, 31 augustus 2023