Noorwegen: duurzaamheid in de visserij
Op de visserijtoeleveringsbeurs Nor-Fishing 2016 werd op veel stands aandacht besteed aan duurzaamheid. Het mag niet verbazen dat de op de beurs vertegenwoordigde onderzoeksinstanties en organisaties duurzame innovatie hoog in het vaandel hadden, maar ook bij de koelspecialist, de nettenverkoper, de motorfabrikant en de scheepsbouwers was duurzaamheid een thema.
Eigenlijk moet gezegd worden dat het juist geen thema was, maar een vanzelfsprekendheid. Aan de ene kant legden de klanten er de nadruk op, en aan de andere kant lieten de producenten op alle mogelijke en onmogelijke manieren duurzaamheid deel van hun product uitmaken.
Onmogelijk lijkt het bijvoorbeeld, als het gaat over het voorkomen van spookvissen, dat er netten zijn die na verloop van tijd vanzelf desintegreren. Een mooi streven, maar wie wil zo’n net?
Zéér mogelijk daarentegen als het betrekking heeft op voor de hand liggende onderwerpen zoals brandstof-efficiënte motoren, selectieve visnetten, videosystemen om de vangst te controleren e.d.
Daarnaast was ook het gebruik van reststromen in de visserij en visteelt een populair onderwerp. Het onderzoeksfonds van de visserij en visteeltsector had in 2015 een rapport besteld bij SINTEF Fiskeri och Havbruk AS over welke reststromen nog beschikbaar waren en wat er al verwerkt wordt. Vervolgens werkt men hard om de waarde van die reststromen zo hoog mogelijk te laten zijn. ‘Marine ingrediënten´ is daarbij een buzzword. Op de beurs werd ik eerlijk gezegd duizelig van alle bio-based-buzzwords, maar deze gaven ook de indruk van een actieve bobbelende sfeer waarin veel initiatieven werden genomen.
Renske Nijland, Kopenhagen, 23 augustus 2016