Blog Kvaegkongres24 / Rundveehouderij Vakdagen 2024: met focus op CO2 e-heffing

De Rundveehouderij Vakdagen van 2024 stonden in het teken van grote veranderingen en innovaties, met name rond de nieuwe CO2e-heffing, een onderwerp dat voor iedereen in de zaal van cruciaal belang was. Als één van de laatste stapte ik de grote zaal binnen en schrok. Meer dan 2.000 mensen aan tafels met koffie en broodjes! De limiet van de zaal voor aan-tafel-zittende-gasten was beslist bereikt. Meer deelnemers dan ooit tevoren dacht ik zo.    

CO2e-heffing centraal

Iedereen, inclusief deze ambassademedewerkster, wilde weten wat er gezegd ging worden over de CO2e-heffing. (NB. het betreft niet alleen een heffing op CO2, maar ook overige klimaatemissies, die omgerekend worden naar CO2 equivalente waarden).

Zie ook: 
Denemarken: presentatie van 3 modellen voor CO2e-heffing | Nieuwsbericht | Agroberichten Buitenland

In de zaal, naast de vele zeer ervaren, om niet te zeggen oudere, rundveehouders, ook veel jonge mensen, die tegen gereduceerd tarief toegang hebben. Het evenement bestaat uit de jaarvergadering, met een toespraak van minister Stephanie Lose van Economische Zaken en prijsreikingen, met na de lunch een reeks, parallelle, sessies over diverse onderwerpen.

Toen ik een plekje had gevonden op de trap, kon ik me concentreren op het jaarverslag gepresenteerd door voorzitter Christian Lund en algemeen directeur Ida Storm.

Meer weten? Kijk dan op Kvægkongres (kvaegkongres.dk)

Alle actuele en relevante onderwerpen van het afgelopen jaar kwamen aan bod met een vooruitblik naar de uitdagingen van de komende tijd. De meeste onderwerpen waren herkenbaar voor de Nederlandse collega’s; onrust in de wereld, volatiele prijsontwikkelingen, klimaatambities, biodiversiteit, gebruik van data; ook of speciaal in de fokkerij?, ESG-verslagen en of ze zouden gaan demonstreren. Op die laatste vraag was het antwoord: nee.

De vragen die vervolgens uit de zaal gesteld werden, betroffen allemaal de voorstellen voor de nieuwe heffing. Er waren een paar suggesties voor verbetering en wat ongeloof over de berusting van de leiding, maar er waren geen heftige emoties.

Er moet verandering zijn om te kunnen ontwikkelen!

Minister Stephanie Lose van Economische Zaken werd met veel complimenten aangekondigd en sprak de menigte aan op hun omschakelingsbereidheid en kennis van zaken.

Er moet verandering zijn om te kunnen ontwikkelen!

Zij meldde er alle vertrouwen in te hebben dat het tripartiet overleg tot verstandige conclusies zou komen met betrekking tot de drie modellen, die de expertgroep geschetst heeft om de CO2-uitstoot van de landbouw te reduceren. In dat overleg is de landbouw vertegenwoordigd, maar ook de natuurbescherming, vakbonden en de industrie. Een conclusie zou in juni 2024 klaar moeten zijn.

In hoeverre de aanwezigen er blij mee waren dat Denemarken het goede klimaatvoorbeeld wil geven, is onzeker. In elk geval waren ze te beleefd om het minister Lose, van de liberale partij (historisch gezien van boeren) te verwijten. Het vertrouwen in haar was roerend, maar kan zij dat waarmaken?

Prijs voor beste stagiair

Van de drie genomineerde uitmuntende rundveehouderij stagiaires werd onder lang en luid geklap de stagiaire op het bedrijf van Maarten Damsteegt en Isabella van Noorddennee, als allerbeste gekozen. Inderdaad, beide van Nederlandse komaf.

Bij het nomineren van de stagiaires wordt aandacht besteed aan de manier waarop de stagiaires hun taken oppakken, hun collegialiteit en zorg, eventuele speciale resultaten en de manier waarop ze verantwoordelijkheid nemen.  

Beeld: ©Renske Nijland

Meer over de CO2e-tax

Na de lunch was het podium voor Michael Svarer, de voorzitter van de expert groep die van de regering opdracht had gekregen om de CO2e-heffing vorm te geven. Hij herhaalde het meeste van wat hij ook tijdens de persconferentie op 21 februari had gezegd, op dezelfde weloverwogen toon.

Het panel, bestaande uit Tavs Nyord van de groene denktank Concito, de klimatoloog prof. Hesselberg en de directeur van de Rundvee organisatie Ida Storm, onderstreepte de punten die al door Svarer gemaakt waren. De CO2e heffing moet en zal er komen. Het wachten was op conclusies van de Deense versie van een polderproces. Daarna volgt nog een politiek proces.

Informatieve sessies

Na het plenaire gebeuren waren er veel parallelle sessies over allerlei onderwerpen met relevantie voor de rundveehouders. Onderwerpen van verlengde lactatie tot generatiewisseling, van Bovaer tot betere arbeidsvoorwaarden, van mythes over vlees tot de invloed van de CO2e heffing hier en nu, over economische zaken, export, veterinaire, dierwelzijn en nog veel meer.

Alle presentaties, waarvan een aantal in het Engels, zijn te zien op:
Kvægkongres (kvaegkongres.dk)

Beeld: ©Renske Nijland
Het programma.

Bij de sessie over wat de heffing hier en nu voor de landbouw zou betekenen, ging de econoom Martin Kristian Bauer dieper in op de CO2e-tax. Hij benadrukte vooral dat de heffing toegepast zou moeten worden met een drempelwaarde, want landbouw zal altijd uitstoot hebben. De heffing zou alleen geheven moeten worden daar waar men invloed kan uitoefenen. Als je doet wat je kan, zou je geen heffing hoeven moeten betalen.

Hij benadrukte dat het directe werkgelegenheidseffect niet schokkend is, maar dat het wel een effect kan hebben op de in totaal 123.000 mensen die in de landbouw werkzaam zijn, als de toeleverende en verwerkende industrie meegerekend wordt.

Ivar Ravn, directeur digitalisering van Seges Innovation, zei dat er hard gewerkt wordt aan technische oplossingen, waar hij alle vertrouwen in had. Het werk van SEGES Innovation ondersteunt de slogan van de landbouworganisatie: geen afwikkeling, maar ontwikkeling!

Een sessie over hoe de klimaatmaatmaatregels de zuivelindustrie meerwaarde geven, ging in op een aantal manieren waarop die extra waarde vastgesteld zou kunnen worden. Interessant, aangezien er een klimaatlabel van de Deense overheid in de maak is, waar men in de rundveehouderijsector rekening mee moet houden, maar ook profijt van zou kunnen hebben,

Landbouwdirecteur Rabobank, Alex Datema.

Alex Datema was van tevoren groots aangekondigd als spreker, de nieuwe landbouwdirecteur van de Rabobank. Gezien de grote belangstelling van veel Denen, zeker rundveehouders, in de ontwikkelingen in de Nederlands landbouw, verwachtte ik meer toehoorders dan er uiteindelijk kwamen. Concurrentie van andere sprekers op datzelfde moment was groot.

Alex Datema vertelde geëngageerd over de omwenteling in het denken van de Rabobank van de afgelopen jaren en hoe hun agrofood-visie er uit ziet. De plaats van True Value daarbij en de verantwoordelijkheid van grote bedrijven, al dan niet coöperatief.

Hij zag weinig in de CO2e-tax , hij werkt liever doelgestuurd, zodat de boer zelf kan bepalen hoe het doel bereikt gaat worden.

Beeld: ©Renske Nijland
Blog van Renske Nijland van het LAN team Scandinavië