Minister Wiersma’s eerste bezoek aan Brussel: de Landbouw- en Visserijraad

Maandag 15 juli jl. maakte Femke Wiersma, onze nieuwe minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN), haar debuut in de Raad van Europese ministers van Landbouw en Visserij, vergezeld door de nieuwe staatssecretaris voor Visserij, Voedselzekerheid en Natuur Jean Rummenie. De Raad was een mooie gelegenheid om kennis te maken met collega-ministers om de banden met de andere lidstaten aan te halen  en de Nederlandse landbouwstandpunten te presenteren.

Vrouwelijke Minister Wiersma tijdens een persmoment, waar ze de aanwezige Nederlandse en internationale journalisten te woord staat

De dag begon vroeg met een ontbijt, waar Wiersma en staatssecretaris Rummenie, verantwoordelijk voor Visserij, Voedselzekerheid en Natuur, kennismaakten met de Permanente Vertegenwoordiger (PV) Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan en de plaatsvervangend PV, Michael Stibbe. Hierna volgde een persmoment, waarin de minister haar intenties en verwachtingen voor de dag deelde met de aanwezige Nederlandse en internationale journalisten. Ze beloofde een “charme offensief” om andere lidstaten te overtuigen van Nederlands bereidheid tot constructieve gesprekken.

Er volgde een kennismaking met het LVVN-team van de PV, waarna de bewindspersonen samen met de Nederlandse delegatie het dagprogramma bespraken. De agenda van de Raad werd uitvoerig doorgenomen en de laatste puntjes op de i gezet voor de Nederlandse inzet in de Raad.

Groepsfoto van Minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie en het landbouwteam van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de Europese Unie.

Omdat het de eerste Raad was onder voorzitterschap van Hongarije, presenteerde de Hongaarse minister István Nagy aan het begin van de vergadering het programma van het voorzitterschap voor het komende halfjaar. Landbouw is één van de zeven overkoepelende prioriteiten van het voorzitterschap. Een ‘farmer-friendly’ landbouwbeleid is het mantra. Daarnaast zijn ook kernwoorden als competitief, crisisbestendig, duurzaam en op-kennis-gebaseerd leidend.

Vervolgens vond een uitgebreide discussie plaats over hoe de levensvatbaarheid van plattelandsgemeenschappen te vergroten tegen de achtergrond van demografische ontwikkelingen en generatieopvolging. Ook voor Nederland is het een belangrijk thema. Verder op de agenda stonden de reguliere bijpraat door de Commissie over handelsgerelateerde landbouwvraagstukken en een viertal diversenpunten. Tijdens de informele werklunch, spraken de ministers over Europese voedseltradities. Hoewel er tijdens de Raad geen besluitvorming op de agenda stond, boden de discussies een waardevol platform voor het uitwisselen van ideeën en het bespreken van nationale prioriteiten binnen het Europese kader.

De dag werd afgesloten met een receptie georganiseerd door de Hongaarse Permanente Vertegenwoordiging, waar minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie de kans kregen om in een informele setting te netwerken met andere Europese functionarissen en ministers.

Minister Wiersma en staatssecretaris Rummenie schudden de hand van een EU collega-minister tijdens de Raad in Brussel
Beeld: ©Europese Commissie

Minister Wiersma’s eerste bezoek aan Brussel, samen met staatssecretaris Rummenie, was een intensieve dag vol nieuwe ontmoetingen en discussies. Het bezoek markeert een nieuwe fase voor Nederland binnen de Europese landbouwpolitiek. Door relaties op te bouwen en gemeenschappelijke doelen te vinden, hopen Wiersma en Rummenie de Nederlandse landbouwbelangen effectief te behartigen in de toekomst.