Portugese AIP start Ocean Project om economie Portugese zee te ontwikkelen
Het project is voor twee jaar, wordt medegefinancierd door PT2020 (Europese structuurfondsen) en heeft tot doel de mogelijkheden van de Portugese maritieme sectoren beter te begrijpen, te investeren in de export en directe buitenlandse investeringen aan te trekken om de sector meer schaalgrootte te geven.
Met AICEP (Portugees agentschap voor buitenlandse handel en investeringen) als strategische partner, rekent AIP op de betrokkenheid van de belangrijkste belanghebbenden van de maritieme economie, van de academische wereld tot de bedrijven, inclusief onderzoekscentra, sectorclusters en ook het ministerie van de Zee en geïnteresseerde gemeenteraden.
Dit project omhelst vijf essentiële maatregelen:
- het vaststellen van de huidige toestand van de maritieme economie in Portugal;
- het bestuderen van landen die strategisch benaderd moeten worden in de context van de internationalisering van de maritieme economie;
- het ondersteunen van de voorbereiding en de capaciteitsopbouw van nationale MKB-bedrijven die geïnteresseerd zijn in het versterken van de internationalisering van de maritieme economie;
- het bevorderen van de aantrekkingskracht van IDE (directe buitenlandse investeringen) en de toename van de export van de maritieme economie in geïdentificeerde landen;
- het bevorderen van zakelijke netwerken van MKB-bedrijven die gericht zijn op het benutten van mogelijkheden voor synergiën en het vergroten van de onderhandelingscapaciteit met de internationale spelers.
In de eerste fase zal een onderzoek worden uitgevoerd naar het nationale potentieel en het potentieel voor internationalisering en vervolgens zal een meer internationaal werk worden gedaan. Een website zal worden gecreëerd die alle informatie samenvoegt.
Portugal heeft, vanwege zijn geografische ligging, een aantal (zeer) gunstige voorwaarden met betrekking tot de zee-economie, die kunnen en moeten worden verbeterd. Aan de ene kant de uitgestrekte kustlijn en het uitgestrekte gebied van de Exclusieve Economische Zone, die naar verwachting de tiende grootste ter wereld zal worden (bijna 4 miljoen km2) en aan de andere kant de geostrategische ligging, gelegen aan de belangrijkste Atlantische zeeroutes, als toegangspoort tot Europa.
Bron: Jornal de Negócios