50% daling van de export Portugese agrofoodindustrie
De sluiting van hotels en restaurants heeft een grote impact op de verkoop van de Portugese agro-voedingsindustrie.
Sinds het begin van de crisis is de export met meer dan 50% gedaald. Daar komt ook nog eens een daling in de verkoop aan de horeca bij (hotels, restaurants en cafés), dat 40% van de jaarlijkse omzet is (60% als dranken daarbij worden inbegrepen).
De maand maart is een bijzonder negatieve maand geweest voor de export, en dan met name naar Spanje, goed voor 30% van de uitvoer. Deze daling is een zorg voor de industrie, die in het buitenland 5 mld. Euro per jaar factureert. Na de crisis van 2007/08 heeft de sector zich gericht op de export en is elk jaar gegroeid maar de coronavirus gooit nu roet in het eten.
De uitvoer naar het buitenland worden gehinderd door gevolgen van het coronavirus, voornamelijk moeilijkheden bij het goederenvervoer (beperkingen in de havens, opschorting van de luchtvracht en moeilijkheden aan de grenzen) en in de logistieke keten.
Maar de uitvoer is niet het enige probleem. De sluiting van hotels en restaurants, een essentiële afzetmarkt voor de agro-voedingssector, heeft een grote impact op de verkoop. De sluiting van de horecabedrijven dwingt de fabrikanten om de productieplannen te herstructureren en de productielijnen aan te passen aan de consumptie van de huishoudens.
Prioriteiten
De industrie is voorbereid op een regelmatige bevoorrading van het land zonder verstoringen, aldus FIPA, de Federatie van de voedingsmiddelenindustrie. Tijdens het hamstergedrag vlak na de bekendmaking van de noodsituatie in Portugal op 18 maart, heeft de sector snel en adequaat kunnen reageren. De bedrijven hebben extragrondstoffen aangekocht en hebben zo hun voorraden van eindproducten vergroot. De stijging van de grondstofprijzen begint echter al voelbaar te worden. Zo is de prijs van Franse bakkerijtarwe met 15% gestegen. Deze kosten worden niet doorberekend aan de consument.
Een prioriteit is op dit moment om de fabrieken draaiende te houden en de medewerkers gerust te stellen. Daarnaast vraagt de sector de regering snel te reageren op het cashflowprobleem van de bedrijven, met de nadruk op het feit dat en (nog) grotere schuldenlast geen oplossing is voor deze situatie.
De sector in Portugal heeft een jaarlijkse omzet van 17 mld. euro en is goed voor 114.000 directe en 500.000 indirecte banen.
Bron: Dinheiro vivo