Deelname Portugal aan Dairy-4-Future Project

Portugal neemt deel aan het Dairy-4-Future project. Dit wordt gefinancierd door het Interreg-programma. Dit is een Europees programma dat zich inzet om economische verschillen tussen regio’s en lidstaten te verkleinen door samenwerkingsprojecten te stimuleren.  

Het doel van dit project is om het concurrentievermogen, de duurzaamheid en de veerkracht van de melkveehouderijen in het Atlantische gebied te vergroten door middel van het identificeren, evalueren en vervolgens op grote schaal verspreiden van innovatieve praktijken voor technici en melkveehouders. Men bereikt dit o.a. door het organiseren van transnationale seminars, open dagen in de melkveehouderij en met behulp van publicaties, video’s en trainingspraktijken.

Het project Dairy-4-Future richt zich op vier kernpunten: het analyseren van de sterke en zwakke punten van de zuivelsector in het Atlantische gebied, het bevorderen van de economische veerkracht van de zuivelsector, het verbeteren van de hulpbronnenefficiëntie en het wijzen op duurzame zuivelproductiesystemen voor de toekomst.

Zodoende is de volgende SWOT analyse van de Portugese melksector in kaart gebracht:

KRACHT

  • Economisch
    Economisch cluster (technische kennis en aanverwante diensten)/gemoderniseerde bedrijven/ dierenwelzijnscertificaat bedrijven/ goede omvang bedrijven/een industrie van goede omvang die productieafzetmogelijkheden met een contractueel vastgelegde prijs garandeert/communautaire steun/lage kosten (productie dicht bij industrie)

  • Sociaal
    Sociale relevantie van activiteiten (beurzen e.d.)/veerkracht (familiebasis)/inzet en toewijding ondernemers/melk als ingrediënt in veel voedingsmiddelen/beeld van melk als natuurlijk en basisproduct in de voedselketen/programma schoolmelk/burgerschap als vak op scholen

  • Milieu
    Areaal voedergewas voorkomt bosbranden/ onderhoud van platteland (landschap)/ informatievoorziening voor een efficiënte en preventieve monitoring van voedingswaarde van dieren/ productie dicht bij de consument/verhoging consumptie melk op wereldniveau

  • Landbouw
    Goede genetische kwaliteit dieren/goede condities bodem-klimaatgesteldheid/delen van interne informatie goed georganiseerd/voedergewassen goede voedingskwaliteit/melk met grote kwaliteitscontrole

ZWAKTE

  • Economisch
    Producentenprijs melk laag en instabiel/overmaat aan landbouwwerktuigen/ afhankelijk van de import van grondstoffen voor veevoeder/ instabiel overheidsbeleid (geen samenhang tussen ministeries en instabiele toekomst)/ productiekosten en investeringskosten bij het beginnen van de activiteit erg hoog
  • Sociaal
    Kwaliteit leven erg onaantrekkelijk/ vermindering melkconsumptie bij laag inkomensniveau/leeftijdscategorie producenten hoog/gebrek aan communicatie in de keten (producent, industrie, distributie en consument)/afvalstofbeheer (beeld: geur, aantrekken van insecten en transport)/verstedelijking platteland
  • Milieu
    Hoge waterconsumptie (reinigings- en irrigatietechnieken weinig efficiënt)/afvalstofbeheer moeilijk (slechte opslagcapaciteit)/geografische kwetsbaarheid (vasteland ontvangt melk uit de Azoren en rekent daar geen transportkosten voor)/
    nitraatvoorschriften ongeschikt en moeilijk na te leven
  • Landbouw
    Landbouwareaal gereduceerd/landversnippering/ complexiteit naleving van wettelijke procedures/statistische sectorinformatie versnipperd en moeilijk te achterhalen/geen eiwitgrondstoffen van nationale oorsprong/ korte levensduur van dieren

KANSEN

  • Economisch
    Tekort op handelsbalans (verbetering van de industriële handelsstrategie in combinatie met nationaal beleid ter bevordering van nationale producten)/ oprichting van private bedrijven en dienstverlenende coöperaties (bv. delen van apparatuur/machines)/ herstructurering van de coöperatieve sector om concurrentie en overlapping van diensten te voorkomen en aan te passen aan nieuwe vereisten/ organisatie van coöperatief systeem voor de aankoop van productiefactoren (dimensie creëren)/invoering praktijkmiddelen om het gebruik van antibiotica te verminderen
  • Sociaal
    De consument bewust maken(open dagen melkveehouderij)/verbeteren van communicatie in de gehele keten/ ontwikkelen van een professionele communicatiestrategie die de melkketen? (van productie tot consument) in alle openheid laat zien en herstelt/circulaire economie (opwaardering en hergebruik van afvalstoffen in de wijnsector en bosbouw alsook als energiebron)
  • Milieu
    Het verplaatsen en professionaliseren van mestvee/bevorderen lokale consumptie/nemen van maatregelen om de koolstofvoetafdruk van melk te verminderen/certificering van boerderijen en zuivelproducten in een ecologische voetafdruk/stimuleren van de, door de consument nagestreefde, ethische productie/verminderen waterverbruik/verminderen van meststoffen en landbouwchemicaliën
  • Landbouw
    Precisielandbouw (druppelirrigatie/ sensoren/aminozuren in de ‘smart dairy’ voeding/certificering van bedrijven/optimalisering van de voeding, waarbij rekening word gehouden met het specifieke karakter van elk bedrijf en het milieu/hergebruik van andere zuivelproducten (vlees, afval en mest)/hergebruik van afval als organische stof in schrale bodems

BEDREIGINGEN

  • Economisch
    Internationale oneerlijke concurrentie (verschillende eisen betreffende de criteria van de melkkwaliteitscontrole)/distributie te geconcentreerd/melk als ankerproduct (distributie)/afhankelijkheid grondstoffen (voorbeeld: soja, maïs)
  • Sociaal
    Markt- en beleidsonzekerheid/georganiseerde lobbygroepen (PETA)/hoge media-aandacht imago melk bij bepaalde bevolkingsgroep (dierwelzijn, milieu, volksgezondheid)
  • Milieu
    Klimaatverandering/beperking waterconsumptie/beperking landbouwchemicaliën
  • Landbouw
    Verstedelijking platteland/industrie weinig innovatief en lage commerciële agressiviteit

Bij het project Dairy-4-Future zijn vijf landen betrokken (Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Portugal) en het bestrijkt de gebieden van Schotland tot de Azoren. Het zijn in totaal twaalf Atlantische regio's die samen goed zijn voor 20% van de melkproductie in de EU-28 en 100.000 boeren die werken met een grote verscheidenheid aan melkproductiesystemen.

Bron: Agrovida