Portugal geen exportland van kaas bij uitstek
Portugal is geen exportland van kaas bij uitstek. Kaas vertoont een negatieve handelsbalans van 25.000 ton oftewel 30% van de nationale productie.
In 2014 bedroeg de melkproductie 1.940.000 ton. De zelfvoorzieningsgraad lag in dat jaar op 110.5%. Wat kaas betreft lag deze op 75%. In dat jaar werd in Portugal circa 79.000 ton kaas geproduceerd, waarvan 59.000 ton van koemelk.
Het land exporteerde in 2014 rond de 8.000 ton kaas voor circa €43 miljoen. Van de export van kaas ging 27% naar Angola en 15% naar buurland Spanje. Hierbij dient te worden aangetekend dat de export naar Angola is gedaald door de economische ontwikkelingen in dat land. Overige exportbestemmingen zijn de VS, Venezuela, Oostenrijk, Frankrijk en Nederland. De import van kaas schommelt rond de 48.500 ton voor een waarde van rond de €160 miljoen. Portugal voert voornamelijk in uit Spanje en Frankrijk.
Voorkeur voor onverpakte kaas
De 'Flamingokaas' (vergelijkbaar met Edamkaas) is de kaas die het meest geconsumeerd wordt. De Portugees eet gemiddeld rond de 9,7 kilo kaas per jaar. Zij hebben een voorkeur voor onverpakte kaas. Het is goedkoper en zij kunnen zelf de hoeveelheid bepalen die ze willen kopen. Daarnaast wordt voorverpakte gesneden kaas ook veel gekocht omdat dit gemakkelijk is. Deze kaas wordt veelal gegeten tijdens de middagsnack, een gewoonte in dit land, in o.a. ham-kaas tosti’s.
De laatste jaren zijn de consumenten ook bereid nieuwe producten te proeven. Het is dan ook niet vreemd om bijvoorbeeld kazen zonder lactose in de koelschappen te zien liggen.
Grote kaasspelers in Portugal zijn Fromageries Bel, Lactogal, Lactalis en JD Santiago. De laatste is bekend om de verse kaas.
Beschermde Oorsprongsbenaming
Van de twaalf kazen met een beschermde oorsprongsbenaming zijn er twee op basis van koeienmelk. Beide worden geproduceerd op de eilandengroep Azoren.
Landbouwteam Portugal
April 2016