Insectenkweek krijgt vleugels in Afrika

Hoe stamp je in vier jaar een wereldwijd unieke economische waardeketen uit de grond? Een consortium van Nederlandse en Afrikaanse partners wil met de kweek van krekels de voedselzekerheid in Kenia en Oeganda verbeteren. "Het is een innovatief project met veel partners, grote risico’s en een zeer korte doorlooptijd."Flying Food, zo heet het project waar Erwin Beckers namens penvoerder TNO zijn tanden in heeft gezet. Het is oprecht een project met een bite.

"Nergens ter wereld bestaat wat wij aan het opzetten zijn. Maar de potentie van productie van krekels in Afrika is ongekend. Boeren kunnen het gemakkelijk naast hun huidige activiteiten doen. Je hebt er weinig grond of dure spullen voor nodig. Jongeren die nu weinig werk vinden in de landbouw, kunnen de kweek met een klein startkapitaal opzetten."

Kansen voor vrouwen

Insectenkweek biedt ook kansen voor vrouwen, die nu vaak druk bezet in de landbouw én het huishouden. Maar een half uur per dag aandacht voor de insecten is voldoende. Bovendien is het werk fysiek niet zwaar. Wat vrouwen bovendien een belangrijke doelgroep maakt, is dat zij begaan zijn met de gezondheid van hun gezin. En insecten als eiwitbron zijn gezond."

Geschikt voor tropisch Afrika

Volgens Beckers is tropisch Afrika zeer geschikt voor de insectenkweek. "Insecten worden er al gegeten, maar dan alleen als ze in de natuur te vinden zijn. Ze worden nog niet gekweekt, terwijl dat gezien het warme klimaat heel goed kan." Toch kwam het initiatief voor Flying Food uit het koude Nederland. "Technologisch lopen partners zoals Kreca Ento-Food BV, Venik en NGN voorop in de insectenkweek en zag men mogelijkheden voor ontwikkelingslanden."

Ondersteuning via FDOV

"Het gaat om pure innovatie, waarbij we partners nodig hadden die de gehele nieuwe productieketen konden beslaan. We hebben een publiek-private samenwerking opgezet   met Keniaanse en Oegandese bedrijven en onderwijsinstellingen met daarnaast aan Nederlandse kant nog ICCO Cooperation, BoP Innovation Centre en HAS University of Applied Science . Om het financiële risico verder te beperken deden we een succesvol beroep op Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV)."

30 kratten voor 100 boeren

Insectenkweek is op zich niet moeilijk. "We gaven 100 boeren elk 30 speciale kratten om krekels te kweken. Daarmee kunnen ze zelfvoorzienend zijn. Naast het dagelijks voeden van de krekels moeten ze iedere drie dagen iets extra’s doen om nieuwe krekels te kweken. Als de boeren ons voorzien van de nodige gegevens over de kweek, mogen ze na afloop van het project de kratten houden."

Hobbels op de weg

Maar zo simpel ging het niet. "We hebben heel wat hobbels op de weg gekend. De krekels groeiden niet hard genoeg. Lokaal konden er geen geschikte kratten worden geleverd. Lang niet alle boeren bleken goede kwekers te zijn of data aan te leveren. De startfinanciering kwam vaak niet rond. Kortom, we moesten continu bijsturen. Maar met aangepaste technieken, microfinanciering en nieuwe partnerships hebben we toch een goed lopend systeem. De krekels zijn enorm in trek. We kunnen de vraag niet aan. Of ik ze zelf heb geproefd? Uiteraard. Ze zijn heerlijk."

Meer informatie

Lees meer over het project op http://www.flyingfoodproject.com/.