G7-bijeenkomst Landbouwministers Syracuse
Van 26 t/m 28 september vond in Syracuse onder voorzitterschap van Italië de G7-bijeenkomst van Landbouwministers plaats. Centrale onderwerpen waren voedselsoevereiniteit, klimaatverandering en -mitigatie, biodiversiteit, opkomende nieuwe technologieën zoals AI, jongeren in de landbouw en samenwerking met Afrikaanse landen en organisaties.
Voedselsoevereiniteit, rol ook voor visserij en aquacultuur
Het Italiaanse voorzitterschap nodigde de leden van de G7 Landbouw uit om van gedachten te wisselen over voedselsoevereiniteit, een onderwerp dat daarmee voor het eerst op de agenda van de top kwam. Benadrukt werd de inspanning om op verantwoorde wijze te investeren in landbouw- en voedselsystemen die in staat zijn om veilig, toegankelijk, voedzaam en kwalitatief hoogwaardig voedsel te leveren dat voor iedereen beschikbaar is, om voedselverliezen en -verspilling terug te dringen en erkenning van de culturele diversiteit van eet- en voedingsgewoonten. De G7-top benadrukte de rol van visserij en aquacultuur op het gebied van voeding en voedselzekerheid en ondersteunt duurzame visserij en aquacultuur als een belangrijk onderdeel van de culturele identiteit van lokale en kustgemeenschappen.
Klimaatverandering, biodiversiteit en eerlijke ketens
De ministers onderstreepten de noodzaak om tot oplossingen te komen om de klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit het hoofd te bieden en erkenden daarbij de inspanningen van boeren en vissers op het gebied van klimaatmitigatie en klimaatadaptatie. Prioriteit ligt bij specifieke strategieën en beleidsmaatregelen om boeren en vissers te ondersteunen in hun rol als beheerders van land, water en natuurlijke hulpbronnen. Ook werd toegezegd om beleid te versterken dat gericht is op een eerlijke verdeling van waarde binnen de landbouwtoeleveringsketens en voedselsystemen. Tegelijkertijd moet ook het multilaterale handelssysteem eerlijk en transparant zijn.
Opkomende technologieën
Daarnaast werden opkomende technologieën besproken, zoals kunstmatige intelligentie (AI), die door optimalisering van processen en gebruik van hulpbronnen de landbouw- en voedselsystemen kunnen transformeren. Daarbij werd de inzet onderstreept voor het bevorderen van een internationale omgeving waarin AI en digitale landbouwtechnologieën de menselijke waardigheid en rechten respecteren en bijdragen aan het versterken van de duurzaamheid en veerkracht van landbouw- en voedselsystemen.
Jongeren in de landbouw
Er werd specifiek aandacht besteed aan het belang van het bevorderen van de betrokkenheid en werkgelegenheid van jongeren in de landbouwsectoren, enerzijds om te leren van traditionele praktijken, anderzijds om innovatie te stimuleren en het bereiken van de Sustainable Development Goals te versnellen, waarbij de resultaten van de G7 Agri-Young Hackathon werden verwelkomd.
Samenwerking met Afrikaanse landen
De ministers ondertekenden een overeenkomst om de samenwerking met Afrikaanse landen en organisaties verder te versterken en de synergiën te benutten met als doel de veerkracht in relatie tot klimaatverandering te verbeteren en de overdracht van kennis en goede landbouwpraktijken te bevorderen.
Ministeriële verklaring
De ministeriële verklaring die werd aangenomen bevat als belangrijkste punten:
- Versterken van de landbouw voor winstgevende, veerkrachtige, rechtvaardige en duurzame voedselsystemen;
- Wetenschap en innovatie in de landbouw voor mitigatie van en aanpassing aan de klimaatverandering;
- Jonge generaties als agenten en protagonisten van veranderingen in landbouw- en voedselsystemen;
- Duurzame visserij, aquacultuur en voedselzekerheid;
- De bijdrage van de G7 aan de ontwikkeling van landbouw- en voedselsystemen in Afrika.