Aquacultuur in Saoedi-Arabië
Aquacultuur is booming business in Saoedi-Arabië. De sector is nog klein, maar de overheid wil de sector enorm laten groeien en investeert miljoenen de komende jaren.
Hierbij wedt de overheid op twee paarden: 1) aquacultuur in kooien in de Rode Zee. Het gaat hier om barramundi, grouper (tandbaarzen), zeebaars en (mariene) tilapia; 2) aquacultuur op land. Dit betreft voor 95% tilapia. De overige 5% wordt vervuld door karpers en meerval.
Nederland heeft beperkt ervaring met het kweken van vis op zee. Het Saoedische Ministerie van Landbouw kijkt daarom naar Denemarken, Zweden en Noorwegen voor deze tak van sport. Echter, qua aquacultuur op land staat Nederland wel in de schijnwerpers. De Saoedi’s hebben speciaal aandacht voor RAS (Recirculating Aquaculture System) systemen en meerval / tilapia fingerlings.
Daarnaast is er in voor beide vormen van aquacultuur behoefte aan kennis en technologie op het gebied van visvoer en visverwerking. Bij uitstek gebieden waar Nederland goed in is. Er is lokale competitie voor visvoer vanuit Arasco. Zij zijn hier echter pas kortgeleden mee begonnen. Verder zijn de huidige visverwerkingsfaciliteiten in Saoedi-Arabië niet voorbereid op de geplande grotere productie en moeten uitgebreid worden.
Vooralsnog is er een groot obstakel, namelijk dat Saoedi’s gewend zijn om aquacultuur als side business te beschouwen. Aquacultuur wordt nog niet als volwaardige bedrijfstak gezien. De bereidheid om zwaar te investeren in hightech aquacultuur is daarom beperkt. Vooralsnog preferen de meeste Saoedi’s oude technologie, zoals ponds, voor het kweken van vis. Het Saoedische Ministerie van Landbouw probeert dit te veranderen en promoot closed systems zoals RAS-systemen, voornamelijk vanwege de waterverspilling in ponds. Dit slaat aan bij de grotere investeerders, die direct voor RAS willen gaan. De kleinere investeerders zijn afwachtender.
Desalniettemin is Saoedi-Arabië een interessante markt voor aquacultuur. Het ministerie wil in 10 jaar tijd de aquacultuur productie vervijfvoudigen, van een (verwachte) 100 ton in 2020 naar 530 ton in 2030. De Saoedische overheid en grote investeerders zijn bereid om te investeren in aquacultuur. Nederland heeft, in Saoedi-Arabië, een uitstekende naam op aquacultuur gebied, waardoor er hier zeker kansen liggen voor het Nederlandse bedrijfsleven.
De ambassade heeft hier vorig jaar op ingespeeld door, in samenwerking met Saoedische Ministerie van Landbouw, een RAS-workshop te organiseren, en een meerdaags werkbezoek van Saoedische investeerders aan Nederland. Daarnaast heeft de ambassade op de Saudi Agriculture beurs een ‘The Netherlands’ paviljoen opgezet, waar Nederlandse aquacultuur bedrijven zich kunnen promoten.
Dat laatste gaan wij dit jaar, in oktober, wederom doen. Als ambassade kunnen we speciale kortingen regelen bij de beursorganisatie voor ons ‘The Netherlands’ paviljoen. Mocht u mee willen doen of heeft u een vraag, contacteer dan Bram Romijn op RIY-LNV@minbuza.nl