Groenten telen in Golf-regio met veel minder water

Hoogwaardige technologie in kassen leidt tot een enorme waterbesparing in de groenteteelt. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen UR Glastuinbouw in Saoedi Arabië. Wageningen is gevraagd om de opgedane kennis in het land verder te verspreiden.

Wageningen UR Glastuinbouw is inmiddels meer dan tien jaar aanwezig in Saoedi Arabië. In 2014 is begonnen met de bouw van twee onderzoekscentra, in Abu Dhabi en Riyadh. Beide zijn momenteel operationeel. Wageningen is nog steeds actief betrokken bij het centrum Estidamah in Riyadh.

Duurzaam produceren, vooral op het gebied van watergebruik, was het hoofdthema van het onderzoek in deze centra. Dat naast productieverhoging en reductie van gebruik van chemische middelen.

Lees verder onder foto

Jouke Campen
WUR-onderzoeker Jouke Campen in tuinbouwkas

Van 400 naar 80 liter water

De jongste resultaten laten zien dat met techniek de waterbesparing enorm kan zijn. Gebruikt een tuinder normaal 400 liter per jaar om een kilo tomaten te produceren, in de plastic tunnelkas in Riyadh ligt dat op 80 liter. Dit is voornamelijk te danken aan het feit dat er een computer wordt gebruikt om het klimaat te regelen. In de gangbare teelt wordt de koeling met een simpele schakelaar aan- of uitgezet.

Ook de irrigatie wordt in de onderzoekscentra door een computer aangestuurd. Het gewas krijgt automatisch minder water op dagen dat de instraling minder is.

Ook een hogere productie

De inzet van deze technologie zorgt er ook voor dat de productie in dit type kas meer dan twee keer zo hoog ligt als in een vergelijkbare commerciële kas. Een glazen kas geeft een verdere waterbesparing van 30% ten opzichte van de plastic kas. Als ultieme oplossing zijn er ook volledig gesloten kassen gebouwd op beide centra. Hier wordt de koeling gedaan door speciale koeling van onderaf. Het watergebruik is in deze kassen maar 3 liter voor een kilo tomaten

'De grootste uitdaging is nu om de opgedane kennis te verspreiden onder de tuinders in het land'

Meer energie nodig

Uiteraard is het stroomverbruik in een gesloten kas erg hoog. De benodigde elektriciteit kan in de toekomst opgewekt worden met zonnepanelen. Dit type kas kan ook worden gebruikt in regio’s die warm en vochtig zijn zoals in Qatar.

Het onderzoek toont aan dat een forse waterbesparing mogelijk is, ook in traditionele kassen. De grootste uitdaging is nu om de opgedane kennis te verspreiden onder de tuinders in het land. Het ministerie van Landbouw van Saudi Arabië heeft Wageningen UR gevraagd hierbij te helpen.

Demobedrijven

In een nieuw project worden bovenstaande technieken toegepast op diverse commerciële tuinbouwbedrijven in het hele land. Hierbij wordt niet alleen naar kassen gekeken, maar ook naar teelten in de open grond zoals dadels en fruitbomen. Een deel van de demobedrijven wordt aanpast waarbij de rest van het bedrijf als referentie gaat dienen.

Op deze manier laat Wageningen UR de voordelen zien van deze innovatieve tuinbouwtechnologie, maar ook wat nodig is om deze technieken in te zetten in termen van investering en kennis. Het nieuwe project heeft een looptijd van vier jaar.

Landbouwteam Riyadh
Twitter: @NLAgrofoodGCC
riy-lnv@minbuza.nl

November 2019

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial Kennisuitwisseling. Via onderstaande link kunt u alle overige bijdragen lezen over dit thema.