Frankrijk : Minister Genevard heeft zorgen over de toekomst van het GLB

De Franse minister van Landbouw, Annie Genevard, uitte « verschillende grote zorgen” over het volgende gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie, nu de onderhandelingen in Brussel beginnen na de presentatie door de Europese commissaris Christophe Hansen van zijn “visie” op de landbouw.

Beeld: ©Agriculture.gouv.fr

Voorkomen renationalisering landbouwbeleid

Minister Annie Genevard is in grote lijnen tevreden over de visie van de Commissaris, die “de belangrijkste prioriteiten van Frankrijk overneemt”. Maar, tijdens een ontmoeting met Christophe Hansen, die een bezoek bracht aan de Franse landbouwbeurs Salon de l'Agriculture, uitte de Franse minister van Landbouw ook enkele grote zorgen. Annie Genevard drong aan op de noodzaak om een budget te behouden dat specifiek bestemd is voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid en niet gedifferentieerd kan worden naargelang de lidstaten.

“De herziening van het GLB moet de basisprincipes van solidariteit, sociale rechtvaardigheid en duurzaamheid respecteren die de kern vormen van onze landbouw. Wij verdedigen een GLB dat al onze landbouwers ondersteunt en eerlijke concurrentie en voedselzekerheid voor alle Europeanen garandeert. Frankrijk zal zich verzetten tegen elke poging om dit beleid, dat essentieel is voor onze regio's, ons milieu en onze burgers, af te zwakken of ter discussie te stellen.”

Franse aandachtspunten bij visie Commissaris op de landbouw

De Franse minister voor Landbouw en Voedselsoevereiniteit bevestigde haar inzet voor het GLB als fundamentele pijler van ons Europese landbouwmodel. Ze is tevreden met het belang dat de Commissaris hecht aan voedselsoevereiniteit, de bevestiging van het strategische karakter van landbouw en voedsel, en de erkenning van de cruciale rol van het gemeenschappelijk landbouwbeleid in het licht van grote geopolitieke en klimatologische omwentelingen.

Genevard juicht meerdere voornemens toe:

  • Maatregelen ten gunste van generatievernieuwing;
  • Beter risicobeheer in de landbouw;
  • Herziening van de regels voor overheidsopdrachten;
  • Oorsprongsetikettering.

Tegelijkertijd bracht Annie Genevard enkele Franse zorgen naar voren over het toekomstige GLB-budget en de ontwerpovereenkomst met Mercosur.

Principes Franse regering

Genevard zette duidelijk de belangrijkste principes uiteen die de Franse regering de komende maanden als leidraad zal nemen in haar onderhandelingen met de Commissie, het Europees Parlement en de andere lidstaten.

1. De herziening van het GLB: een proces binnen de landbouworganen van de Raad van de Europese Unie

Het is voor minister Genevard absoluut noodzakelijk dat de discussies over de herziening van het GLB plaatsvinden binnen de landbouwfora van de Raad van de Europese Unie, en niet in de context van de herziening van het meerjarig financieel kader (MFK). Het GLB moet los van de algemene financiële discussies worden behandeld en hervormd, om zijn specifieke kenmerken en doelstellingen te behouden.

2. Behoud van een specifiek budget voor het GLB

Frankrijk vindt het noodzakelijk om een specifiek budget te behouden voor het GLB, gestructureerd in twee pijlers: de eerste, gewijd aan directe betalingen en marktbeheer, en de tweede, gericht op ondersteuning van plattelandsontwikkeling. Het is absoluut noodzakelijk dat het GLB niet in één fonds wordt ondergebracht om een duidelijke en stabiele toewijzing van middelen aan de Europese landbouw te garanderen.

3. Het GLB: een gemeenschappelijk karakter om eerlijkheid te garanderen

“Het is van vitaal belang dat het GLB zijn gemeenschappelijke karakter behoudt. Dit fundamentele principe garandeert de goede werking van de Europese interne markt en zorgt voor eerlijke handelsvoorwaarden tussen de landbouwers in de EU”, zegt Annie Genevard. Deze gemeenschappelijke dimensie is essentieel om de principes van solidariteit en cohesie, die de kern van ons landbouwbeleid vormen, te behouden.

4. Het veiligstellen van directe betalingen voor boeren

De minister benadrukt dat ze fel gekant is tegen het idee dat bepaalde boeren die momenteel rechtstreekse betalingen ontvangen, daar in de toekomst van uitgesloten zouden kunnen worden. Deze betalingen zijn cruciaal voor de stabiliteit van boerderijen en de inkomenszekerheid van boeren. Het GLB moet deze boeren blijven steunen onder transparante en eerlijke voorwaarden.

5. De ontwerpovereenkomst EU-Mercosur

De minister benadrukt dat Frankrijk fel gekant blijft tegen een handelsverdrag tussen de EU en Mercosur, waarbij landbouw er slecht van af zou komen.

6. Harmonisatie van vergunningen voor het in de handel brengen van gewasbeschermingsmiddelen

Annie Genevard steunt ook het principe van  harmonisatie van vergunningen voor het in de handel brengen van gewasbeschermingsmiddelen op Europees niveau. Deze harmonisatie is cruciaal om zowel de voedselveiligheid als duurzame landbouwpraktijken in de hele Europese Unie te garanderen.

Alles bij elkaar genomen kan worden geconstateerd dat Frankrijk het toekomstige GLB grotendeels wil houden zoals het nu is, zowel qua vorm als qua budget. En nu er op Europees niveau gesproken wordt over extra Europese fondsen voor defensie en industriebeleid maakt men zich des te meer zorgen.