Frankrijk: milieupolitie OFB ondervindt toenemende druk van boeren
Het blijft onrustig in de Franse agrarische sector. Boeren uiten hun zorgen over regeldruk, marges in de keten, vrijhandelsakkoorden, etc… Daarbij liggen ook de controles op boerenbedrijven onder vuur. Eén van de partijen die daarbij vaak doelwit is van protest is de Franse toezichthouder op milieu en biodiversiteit, de Office Français de la Biodiversité, (OFB).
De Office Français de la Biodiversité
De 3000 ambtenaren van het agentschap OFB, onder toezicht van de ministeries van Landbouw en Ecologische Transitie, zijn de Zwitserse zakmessen van de biodiversiteit in Frankrijk: ze identificeren grote roofdieren, bestuderen flora en fauna en onderwijzen het publiek over respect voor de natuur. Maar het is hun politietaak waar sommigen in de agrarische sector zich aan ergeren: 1700 agenten zijn er om de naleving van de milieuwetten te garanderen, door middel van administratieve controles - onder het gezag van de prefect (de ambtelijke leider van een Frans Département) - en gerechtelijke onderzoeken - onder toezicht van de openbare aanklager. En net als elke gerechtelijke politieagent kunnen ze huiszoekingen en verhoren uitvoeren en dragen ze een pistool aan hun riem. In het veld zijn ze o.a. verantwoordelijk voor de handhaving van droogteverordeningen, het toezicht op het onderhoud van hagen - toevluchtsoorden voor de biodiversiteit en bescherming tegen klimatologische gevaren - en de vervuiling van waterlopen.
Kritiek van boeren
Boeren bekritiseren de zogenaamde “green cops” omdat ze te veel “druk” zouden uitoefenen, wat de malaise verergert. “Er is de moeilijke economische situatie, de zware administratieve druk, de opeenstapeling van controles. Boeren zijn het zat”, zegt Laurent Depieds, voorzitter van de boerenbond FNSEA Provence-Alpes-Côte-d'Azur. Dan is er nog de kwestie van het dragen van een wapen, waardoor sommige boeren zich “als criminelen voelen”. Vooral dat laatste steekt.
Dit heeft het afgelopen jaar geleid tot allerlei confrontaties tussen boeren en de OFB, waarbij o.a. kantoren van de OFB werden besmeurd met mest of zelfs overvallen, en waarbij ook enkele auto’s van de OFB in brand zijn gestoken. Ook op boerenbedrijven zelf deden zich incidenten voor. Deze confrontaties werden betreurd door de overheid en ook door de boerenbonden, al vroegen zij wel om oplossingen. Ook is letterlijk geïnvesteerd in de relatie, door gesprekken en meer kennisuitwisseling over het werk van de OFB en de praktijk op boerenbedrijven.
Vanuit de Franse overheid is op verzoek van boeren veel aandacht besteed aan het verminderen van de administratieve inspecties. In sommige gevallen zijn deze inspecties volledig stop gezet. De Franse minister van Landbouw, Annie Genevard, kondigde deze maand officieel de invoering van één enkele administratieve controle per bedrijf per jaar aan (maximaal), d.w.z. “slechts maximaal één bezoek per jaar per bedrijf”.
In de boerengemeenschap heerst de perceptie dat er teveel wordt gecontroleerd op de landbouwbedrijven. Er wordt inderdaad gecontroleerd, op een breed pallet aan zaken. Dit kunnen controles zijn uitlopend van arbeidsinspecties, voedselveiligheid tot GLB subsidies. Bovendien vinden de controles plaats vanuit lokaal, regionaal en landelijk niveau. In de praktijk blijkt het beeld van een veelheid aan controles per bedrijf per jaar niet helemaal kloppend.
Nederlandse situatie
Wanneer wij kijken naar Nederland, dan zijn er verschillende overheidsinstellingen die zich bezig houden met milieucontroles. De landelijke en regionale milieupolitie, diverse NVWA inspectiedomeinen, Waterschappen en Omgevingsdiensten. Vanuit de overheid wordt een “Zero Tolerance” beleid gehanteerd als deze ambtenaren worden gehinderd in het uitoefenen van hun werk.
De komende tijd zal uitwijzen of Frankrijk dezelfde lijn zal volgen en in hoeverre zij zullen meebewegen met de agrarische sector.