Op Prinsjesdag werden 32 paarden van de Franse Gendarmerie Nationale ingezet in de officiële stoet

De Nederlandse Koninklijke Marechaussee kon dankbaar gebruik maken van deze Franse dieren, o.a. naar aanleiding van de succesvolle samenwerking die er was geweest rond de Olympische Spelen in Parijs. 

Prinsjesdag 1
Beeld: ©Nederlandse ambassade in Frankrijk / Kmar

De Garde Républicaine van de Gendarmerie Nationale had 32 paarden aan de Bereden Brigade Koninklijke Marechaussee (Kmar) uitgeleend, plus een staf, die onder meer bestond uit een hoofdinstructeur paardrijden, een veearts en een hoefsmid. De Franse paarden zijn gewend in officiële ceremonies te lopen, en daarmee zeer handzaam. 

Prinsjesdag 2024 Paard
Beeld: ©Nederlandse ambassade in Frankrijk / Kmar

De Bereden Brigade KMar had de paarden de week ervoor opgehaald uit Parijs, zodat ze in de aanloop naar Prinsjesdag konden oefenen op het Lange Voorhout in het centrum van Den Haag en op het strand van Scheveningen. De Garde Républicaine en de KMar zijn zeer enthousiast en tevreden over de samenwerking, die deze zomer andersom had plaatsgevonden met de inzet van 12 ruiters van de Marechaussee aan de Olympische Spelen in Parijs.    

Prinsjesdag 2024
Beeld: ©Nederlandse ambassade in Frankrijk / Kmar

De Franse delegatie op Prinsjesdag bestond uit Directeur Operaties luitenant-generaal Tony Mouchet, commandant Bereden Brigade kolonel Marie-Audrey Leheup en luitenant-kolonel Aurélien Baud van Internationale Samenwerking. De Franse gasten kregen op Prinsjesdag onder meer een rondleiding bij de tijdelijke stallen in Duindigt, waar hun paarden waren ondergebracht. Ook woonden de eregasten het intreden van de vaandels en vlaggen bij in het Bingoal Stadion en mochten zij plaatsnemen op de tribune buiten de Koninklijke Schouwburg. Het Franse bezoek stond verder in het teken van het bevorderen en bestendigen van de bestaande banden met Frankrijk.