Frankrijk: nieuwe regering Barnier van start

Op 23 september ging een nieuwe Franse regering van start. Premier Michel Barnier was reeds twee weken eerder benoemd, maar sinds 22 september zijn ook de namen van de verschillende ministers en staatssecretarissen bekend. 

De regering bestaat uit bewindslieden afkomstig uit de coalitie van president Macron, en bewindslieden afkomstig van de partij Les Républicains, zoals premier Barnier zelf. Les Républicains (LR) is rechts, in de traditie van het Gaullisme (de partij van de voormalige presidenten Sarkozy en Chirac). Daarmee is in Frankrijk een centrumrechtse regering aan de macht, die echter geen meerderheid heeft in het Franse parlement (Assemblée Nationale). In de praktijk is de nieuwe regering afhankelijk van gedoogsteun van andere partijen, met name de partij Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen. In Frankrijk is helemaal geen ervaring met coalitieregeringen, laat staan met gedoogconstructies, en dit levert een kwetsbare situatie op.

Op 1 oktober zal premier Barnier zijn regeringsverklaring afleggen in de Assemblée. Dan zullen de plannen van de nieuwe regering duidelijk worden, en zal de RN bepalen of ze hun steun handhaven. 

De volgende bewindslieden houden zich bezig met landbouw, visserij, voedsel en natuur:

  • Minister Annie Genevard van Landbouw 
  • Minister Fabrice Loher van Visserij
  • Minister Agnes Pannier-Runacher van Ecologische Transitie, Energie en Klimaat 
  • Minister van Françoise Gatel van Ruraliteit, Handel en Ambachten.
     

Minister Annie Genevard van Landbouw en Voedselsoevereiniteit

Annie Genevard Landbouwminister Frankrijk
Beeld: ©MASA
Annie Genevard - Landbouw

Annie Genevard is de nieuwe Franse minister van Landbouw. Ze is geboren op 7 september 1956 te Audincourt, in de Franse Jura (tegen Zwitserland aan). Genevard is op dit moment afgevaardigde van de partij Les Républicains (LR). Sinds 18 januari 2023 is ze zelfs secretaris-generaal van die partij. 

Genevard studeerde klassieke talen en was docente in het voortgezet onderwijs voor ze in 1995 de politiek in ging als adjunct van de burgemeester van Morteau (Jura). Van 2002 tot 2017 was zij hier zelf burgemeester. In maart 2004 werd Genevard verkozen tot regionaal raadslid voor de regio Franche-Comté

In 2012 werd Genevard gekozen in de Assemblée. In 2017, 2022 en 2024 (dit jaar met 62,69% van de stemmen) werd Genevard herkozen als afgevaardigde. Tussen 2017 en 2022 was zij Vice-President van de Assemblée Nationale, een functie waarvoor ze op 19 juli 2024 herkozen was. 

Genevard heeft relatief weinig ervaring met de landbouw. Genevard’s standpunten komen naar verwachting redelijk overeen met die van LR, zoals het verzet tegen CETA, en het bepleiten van een vermindering van (milieu)normen en administratieve lasten. Haar standpunten lijken ook te worden beïnvloed door haar achtergrond: zo zijn twee derde van de landbouwbedrijven in haar geboortestreek melkveehouderijen, wordt kaas voornamelijk geproduceerd onder het AOP label en is bosbouw ook economisch belangrijk voor het gebied.  

De Franse boerenvakbond FNSEA is blij met haar benoeming, maar heeft wel direct eisen gesteld voor wat betreft vergoeding van schade door de slechte weersomstandigheden en uitbraken van dierziekten dit jaar. 

Minister Fabrice Loher van Visserij

Fabrice Loher
Beeld: ©DR
Fabrice Loher - Visserij

Fabrice Loher is als ‘gedelegeerd minister’ benoemd op het ministerie van Catherine Vautrin (Partnerschap met de regio’s en decentralisatie). Loher is geboren op 29 december 1966 in havenstad Lorient, Bretagne. Hij is op dit moment burgemeester van Lorient voor de partij Union des démocrates et indépendants (UDI), een liberale centrumrechtse partij die onderdeel is van de coalitie van president Macron. 

Loher studeerde politicologie in Parijs. Vanaf 2001 zit Loher in de gemeenteraad van zijn geboortestad Lorient. In 2020 werd hij gekozen tot burgemeester van Lorient. Tevens was hij van 2004 tot 2010 lid van de regioraad van de regio Bretagne. 

Loher staat bekend als iemand met een goede band met zijn regio, en kent de opgaven in de visserijsector goed. Zo was hij aan het begin van zijn burgemeesterschap president van Keroman, de publiek-private onderneming die de vissershaven van Lorient beheert. Lorient is de grootste vissershaven van Frankrijk (in waarde van verkoop van vis). Verder keurt Loher de radicale houding van veel NGOs ten opzichte van de visserij af en benoemt hij regelmatig het belang van de visserij voor voedselzekerheid. 

Als burgemeester van Lorient heeft Loher zich ook bezig gehouden met andere onderwerpen op maritiem gebied. Zo heeft Lorient ook een commerciële- en jachthaven en heeft de Naval Group er zijn scheepswerven (Nederland heeft recent gekozen voor de aanschaf van nieuwe onderzeeboten bij de Naval groep). Daarnaast heeft hij zich in mei 2024 uitgesproken voor de bouw van een windpark voor de kust van Lorient. 

Minister Agnès Pannier-Runacher van Ecologische Transitie, Energie en Klimaat

Agnès Pannier-Runacher
Beeld: ©MASA
Minister Agnès Pannier-Runacher - Ecologische Transitie, Energie en Klimaat

Agnès Pannier-Runacher is 50 jaar oud, afkomstig uit Parijs. Ze heeft politicologie en economie gestudeerd. Ze behoort tot de linkervleugel van de coalitie van president Macron, als een van de weinige bewindspersonen van de nieuwe regering Barnier. 

Pannier-Runacher is een zwaargewicht en was in de regering Borne minister van energetische transitie. In die functie heeft ze veel netelige dossiers tot een goed einde gebracht, zoals de ontwikkeling van de Franse nucleaire sector of de bevoorrading van bezinepompen tijdens de grote stakingen in de energiesector. Zij is van origine inspecteur van financiën, en haar eerste baan in de regering was staatssecretaris voor economie. In die hoedanigheid heeft zij een rol gespeeld in het behoud of het terughalen van industrieën naar Frankrijk (la ‘ré-industrialisation’). Voordat ze de politiek in ging had ze ook in de privésector haar sporen verdiend. 

Onder premier Attal werd ze naar het Ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit gehaald, om minister Marc Fesneau te steunen als ‘gedelegeerd minister van landbouw’.  Ze werd verantwoordelijk voor ecologische planning in de landbouwsector, energievraagstukken (productie van biomassa), agrofood, innovatie en onderzoek. Zij gelooft erg in innovatie.

Minister Françoise Gatel van Ruraliteit, Handel en Ambachten

Minister Françoise Gatel van Ruraliteit, Handel en Ambachten
Beeld: ©AFP
Minister Françoise Gatel - Ruraliteit, Handel en Ambachten

Françoise Gatel is als ‘gedelegeerd minister’ benoemd op het ministerie van Catherine Vautrin (Partnerschap met de regio’s en decentralisatie). Mevrouw Gatel is geboren op 14 maart 1953 in Rochefort-en-Terre, Bretagne. Sinds 2014 is zij senator voor de partij Union des démocrates et indépendants, een liberale centrumrechtse partij die onderdeel is van de coalitie van president Macron. 

Gatel heeft bedrijfskunde gestudeerd en begon haar carrière als medewerker bij de Kamer van Koophandel te Rennes, Bretagne. Van 2001 tot 2017 was zij burgemeester van Châteaugiron, een dorp in Bretagne. In 2014 wordt Gatel dus benoemd in de senaat. Ze is hier de president van de delegatie van senatoren voor lokale overheden en decentralisatie. Met haar sterke karakter en kleurrijke verschijning wordt zij gezien als een uitgesproken vertegenwoordiger van het Franse platteland in de nieuwe Franse regering (ten algemene wordt de nieuwe Franse regering overigens gezien als veel ‘landelijker’ dan de vorige regering).