Frankrijk: boerenbonden melden zich bij nieuwe premier
President Macron heeft op 5 september een nieuwe premier benoemd, Michel Barnier (oud-minister van landbouw, oud-eurocommissaris, oud-Brexit onderhandelaar, gematigd rechts). Michel Barnier zal de komende tijd een nieuwe regering samenstellen, die op voldoende steun in het Franse parlement kan rekenen. Dat zal geen makkelijke exercitie worden. De boerenbonden roepen de nieuwe premier op om veel prioriteit te geven aan het landbouwbeleid.
Politieke situatie Frankrijk
Op 7 juli zijn verkiezingen gehouden voor het Franse parlement. De coalitie van president Macron heeft daarbij veel zetels verloren, en bezit nog maar ongeveer ¼ van de zetels. De grootste fractie in het nieuwe parlement is de linkse fractie (Nouveau Front Populaire, NFP). De regering, waaronder minister van landbouw Marc Fesneau, is nu demissionair en mag alleen lopende zaken afhandelen. Naar verwachting zal deze maand een nieuwe regering aantreden, al is nog niet duidelijk wat de politieke kleur en samenstelling precies zal zijn. De nieuwe premier is op 5 september door president Macron benoemd: Michel Barnier. De nieuwe regering zal voor een meerderheid afhankelijk zijn van andere partijen dan alleen de coalitie van president Macron, en dat zou nog wel eens gecompliceerd kunnen zijn (geen traditie van coalities in Frankrijk). Het NFP zal de regering van Michel Barnier naar verwachting niet willen steunen.
Lees meer over de verkiezingen: Frankrijk: verkiezingen in ijltempo, met grote onzekerheden
Boerenbonden melden zich nu reeds
De grootste Franse boerenbond FNSEA en de bond van jonge boeren (Jeunes Agriculteurs, JA) stuurden de nieuwe benoemde premier Barnier op zijn eerste dag al een brief. Zij riepen in hun brief de nieuwe premier op tot snelle actie en wezen daarbij op de huidige crises (diergezondheid, slechte oogsten) en de eisen van de boeren tijdens de protesten van begin dit jaar (zie ook eerder artikel: Frankrijk : aankondigingen van president Macron op roerige Salon International de l’Agriculture ).
Zij wezen ook op het wetsvoorstel “Ondernemerschap in de landbouw”, dat vorige week door hen werd ingediend, en dat de nodige randvoorwaarden biedt voor een toekomstbestendige, concurrerende en productieve landbouw in Frankrijk.
Ze dringen er op aan dat
“alle maatregelen die de vorige regering heeft aangekondigd als reactie op de crisis in praktijk worden gebracht” en dat “een succesvol resultaat” wordt bereikt voor wat betreft het wetsontwerp inzake de vergrijzing in de landbouw (Loi d’Orientation et d’Avenir, LOA), dat nog in behandeling was in het parlement toen dit werd ontbonden.
Voor de twee vakbonden is het doel om
“verder te gaan met productie-, concurrentie- en vereenvoudigingsmaatregelen die absoluut essentieel zijn voor boeren, die te maken hebben met een ongekende generatiewisseling”.
Druk van de slechte oogsten van dit jaar
Geconfronteerd met de historisch lage Franse tarweoogst heeft de FNSEA tijdens een persconferentie op 5 september opgeroepen tot de “dringende” invoering van leningen met staatsgarantie. Dit is de “belangrijkste” van de tien maatregelen die aan de regering zijn voorgesteld om graantelers door de crisis te helpen.
De vakbond raamt de verliezen van de graantelers op meer dan 3 miljard euro: de opbrengst voor het jaar wordt geschat op 62 kwintaal/ha, de kostprijs voor 2024 (na aftrek van de GLB-steun) op 264 euro/ton en de gemiddelde prijs die aan de producenten wordt betaald op 175 euro/ton, wat neerkomt op een verlies van 550 euro/ha op een geschat areaal van 6 miljoen ha. Ook andere teelten hebben veel geleden door het slechte weer van dit voorjaar, en dit voert de druk op bij de FNSEA. In de dierhouderij is juiste sprake van veel schade door uitbraken van dierziekten zoals Blauwtong en Epizootisch Hemorragische Ziekte.
Lees ook het Nieuwsbericht | 07-08-2024 via deze link: Frankrijk: nieuwe maatregelen tegen blauwtong en hemorragisch epizoötische ziekte