Frankrijk: rapport uitgebracht over maatregelen reductie uitstoot methaan door de veehouderij

De denktank van het Franse ministerie van landbouw, de CCGAER, bracht onlangs een rapport uit over de reductie van de uitstoot van methaan door de veehouderij. Krimp van de veestapel is nadrukkelijk niet de bedoeling, wel prikkels vanuit de keten om boeren te stimuleren maatregelen te treffen. Ook andere aanbevelingen werden gedaan. 

rundveestapel

Achtergrond

Frankrijk heeft zich voorgenomen de uitstoot van broeikasgassen terug te brengen. Specifiek voor methaan gaat het om een reductie van 30% in 2030, in het kader van de zogenaamde Global Methane Pledge. Voor wat betreft de uitstoot van methaan is de veehouderij cruciaal.

De Franse veehouderij krimpt al jaren gestaag, met een paar procent per jaar (lees artikel: Frankrijk: veestapel krimpt gestaag, klimaatdoelen veehouderij worden vanzelf gehaald). De Franse Algemene Rekenkamer had geadviseerd deze geleidelijke krimp door te laten gaan. Aanleiding hiervoor was dat met name de (vlees)veehouderij economisch weinig rendabel is, zeer afhankelijk is van subsidies en dat de rundveestapel verantwoordelijk is voor een aanzienlijke uitstoot van methaan en andere broeikasgassen (lees artikel : Frankrijk: Algemene Rekenkamer dringt aan op krimp rundveestapel).

De Franse minister van landbouw had de officiële denktank van zijn ministerie, de Conseil Général de l’ Agriculture, de l’ Alimentation et des Espaces Ruraux (CGAAER), om advies gevraagd over mogelijkheden om de uitstoot van methaan door de rundveestapel terug te brengen. De betrokken auteurs hebben in dat kader ook Nederland bezocht, evenals Denemarken, Duitsland, Ierland, Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië en de Verenigde Staten. Vorige maand kwam hun rapport uit. Hieronder volgen de belangrijkste aanbevelingen. Het rapport zelf is te lezen op de website van Ministère de l'Agriculture et de la Souveraineté alimentaire (in het Frans).

Bevindingen

De auteurs concluderen dat reductie van de omvang van de veestapel op basis van overheidsbeleid, een traag proces is, erg duur is en op verzet stuit van de betrokken veehouderijsectoren en de verwerkende industrie. De toepassing van veevoeradditieven lijkt wel effectief en simpel, maar is geen eenduidige maatregel en vraagt om een aanpak toegespitst op de situatie. 

Veehouders moeten vooral worden aangespoord, voorbereid en begeleid bij het terugbrengen van de uitstoot van broeikasgassen, en een aantal maatregelen kunnen dan effectief zijn: maatregelen op het gebied van fokkerij, diervoeder, huisvesting, diermanagement en toepassing van mest. Financiële prikkels spelen hierbij ook een rol. 
Franse veehouders zouden volgens de CCGAAER niet wettelijk of financieel gedwongen moeten worden om de uitstoot van methaan terug te brengen, maar marktpikkels vanuit de keten zouden hier vooral een rol bij moeten spelen. Er moet voorts niet voorbij worden gegaan aan de positieve bijdragen van met name de extensieve rundveehouderij aan landschap, biodiversiteit, leefbaarheid van het platteland en regionale cultuur. Wel zou de scheiding tussen een gespecialiseerde melkveestapel enerzijds en een vleesveestapel anderzijds moeten worden heroverwogen. Ook zou de reductie van de uitstoot van methaan door de veehouderij in de EU afgezet moete worden tegen de groei van de behoefte aan dierlijke eiwitten op wereldniveau, en het feit dat in veel landen buiten de EU de veehouderij veel meer broeikasgassen uitstoot.

Concrete aanbevelingen

Het CGAAER deed in zijn rapport de volgende concrete aanbevelingen:

  • De overheid zou (samen met de zogenaamde technische instituten en landbouwkamers) een actieplan moeten ontwikkelen voor de vermindering van de uitstoot van methaan door de veehouderijsector, leidend tot een verbeterde carbon footprint van bedrijven.
  • De begeleiding van veehouders (door de landbouwkamers, coöperaties en andere adviseurs) zou (in het kader van de reductie van de uitstoot van methaan) op de korte termijn moeten worden toegespitst op veevoedermaatregelen en management van de veestapel (reductie van onproductieve periodes).
  • Aanvullend onderzoek zou moeten worden gedaan naar mogelijkheden voor de veehouderij om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, inclusief de mogelijkheden om CO2 vast te leggen in prairies. 
  • De overheid zou moeten bezien hoe advies en begeleiding van veehouders bij het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen zou kunnen worden uitgebreid, inclusief financiële steun voor het moderniseren van stallen en materieel voor mestaanwending.
  • De overheid en de verwerkende industrie zouden moeten bezien hoe milieudiensten van veehouders beter kunnen worden vergoed, bijvoorbeeld middels certificering. De verwerkende industrie zou reductie van methaanuitstoot expliciet moeten opnemen in hun MVO-strategieën. Hierdoor zouden veehouders op grote schaal kunnen profiteren van financiële prikkels uit de keten.

De Franse regering is op dit moment demissionair. Het zal dus aan een volgende regering zijn om aan dit rapport al dan niet follow-up te geven.