Frankrijk: Nederland grootste exporteur rundvlees

De Franse rundvleesimport is in het eerste kwartaal van 2023 gestegen. Verschillende Europese landen lieten een groei met dubbele cijfers zien en Brazilië verhoogt een klein marktaandeel. In het Franse vakblad Réussir stond een artikel over de Franse rundvleesimport.

Cows
Beeld: ©#uagronl

Invoer in Frankrijk eerste kwartaal 2023

Via douanegegevens van FranceAgriMer blijkt dat in het eerste kwartaal van 2023 de invoer van rundvlees naar Frankrijk met 7% in volume en 18% in waarde is gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. 

85% van het rundvlees dat Frankrijk importeert komt uit de Europese Unie, waarbij het grootste deel van de niet-EU-volumes door de Verenigd Koninkrijk wordt geleverd. Er is echter een toename van Braziliaans vlees, hoewel het nog steeds slechts een marktaandeel van 1,3% heeft. Met 1.232 ton over drie maanden is dit nog steeds 16,4% meer dan vorig jaar.

Nederland, Frankrijks grootste vleesleverancier

Bijna een kwart van het rundvlees dat Frankrijk importeert komt uit Nederland (23,7%), met 23.600 ton in het eerste kwartaal, 11,9% meer dan vorig jaar. Ierland volgt met 17.000 ton (+22,6%), gevolgd door Duitsland (11.300 ton, +26,6%). Polen verzwakt (10.400 ton, -3,8%).

Export nog steeds in vrije val

Doordat de Franse rundveeprijzen over het algemeen hoger zijn dan die van buurlanden en slachtingen sterk zijn gedaald door een gebrek aan slachtdieren, is de Franse rundvleesexport in het eerste kwartaal met 16,8% gedaald. Deze scherpe daling kan echter ook deels worden verklaard door de daling van de doorvoervolumes van het Verenigd Koninkrijk naar Noord-Europa. In waarde bedroeg de daling slechts 2,9%, dankzij de hogere prijzen.

Recent onderzoek van WUR en CBS bevestigen deze tendens

In een recent onderzoek van Wageningen Economic Research en het Centraal Bureau voor de Statistiek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit is te lezen dat de export van vlees naar Frankrijk in 2022 steeg.

  • Nederland exporteerde in totaal in 2022 voor 11 mld. euro aan vlees (runderen, kalveren, varkensvlees, kippenvlees) en eetbare slachtbijproducten, dat is 17,5% meer dan in 2021 (zie tabel 4.3 hieronder). Zo steeg de exportwaarde naar Duitsland met ruim 20%, ongeveer net zo veel als die naar het Verenigd Koninkrijk, en de stijging naar Frankrijk was zelfs 42%.
  • De rundvleesproductie in Nederland wordt gematigd door de hoge melkprijzen. Hierdoor blijven runderen langer op het bedrijf. Uiteindelijk zijn er meer slachtingen maar tegen een lager karkasgewicht, deels door droogte en hoge voerkosten. Daarnaast is het aanbod op de wereldmarkt krap. Met name het aanbod in Frankrijk en Duitsland is lager.
Handel in Vlees
Beeld: ©WUR - CBS