Frankrijk: hernieuwde campagne tegen antibioticumresistentie
Net zoals in Nederland blijft het terugdringen van antibioticumresistentie een belangrijke prioriteit voor de overheid in Frankrijk. Tien jaar geleden lanceerde het Franse ministerie van landbouw het zogenaamde Ecoantibio-plan. Dat plan heeft bijgedragen aan het substantieel terugdringen van het gebruik van antibiotica in de dierhouderij. Toch werd onlangs een nieuw communicatieplan gelanceerd, ter gelegenheid van de wereldwijde week voor het passend gebruik van antimicrobiële stoffen (18 tot en met 24 november 2022).
Reductie gebruik antibiotica
In tien jaar tijd is het gebruik van antibiotica in de diergezondheid in Frankrijk aanzienlijk gedaald. Sinds de lancering van het Ecoantibio-plan in 2012 zijn grote inspanningen geleverd door alle stakeholders, met name dierenartsen, fokkers en eigenaren van gezelschapsdieren, maar ook de wetenschappelijke en academische gemeenschap. Deze collectieve inspanning heeft zijn vruchten afgeworpen: in tien jaar tijd is de blootstelling van dieren aan antibiotica met 47% gedaald in Frankrijk. De daling van de blootstelling is nog duidelijker voor de zogenaamde kritische antibiotica, die van cruciaal belang zijn voor de gezondheid van mens en dier. Als gevolg van regelgeving enerzijds en dankzij de inzet van dierenartsen en boeren anderzijds is het gebruik ervan gedaald van 8% van alle gebruikte antibiotica in 2011 tot 1% in 2017. Sinds 2017 heeft het zich gestabiliseerd op ongeveer 1%. Overigens heeft Nederland het gebruik van antibiotica in de dierhouderij procentueel nog verder weten terug te brengen, al begon Nederland op een hoger gebruik.
Nieuwe communicatiecampagne
De Franse overheid vindt het van essentieel belang dat deze goede resultaten worden voortgezet. Daarom lanceerde het ministerie van Landbouw en Voedselsoevereiniteit in november 2022 een hernieuwde communicatiecampagne "Antibiotica, zoals het hoort, wanneer het hoort" (zie: Campagne 2022 - « Les antibios, comme il faut, quand il faut » | Ministère de l'Agriculture et de la Souveraineté alimentaire) . De campagne heeft tot doel boeren, eigenaren van gezelschapsdieren en dierenartsen te herinneren aan goede praktijken om bacteriële ziekten te voorkomen: verbetering van de leefomstandigheden van de dieren, bioveiligheid, betere hygiënepraktijken en vaccinatie van de dieren.
De communicatiecampagne wordt gevoerd via de gespecialiseerde pers (landbouw, diergeneeskunde, enz.) en via verschillende actoren die betrokken zijn bij het probleem van de antibioticumresistentie: dierenartsenpraktijken, verenigingen voor de bescherming van dieren, beroepsorganisaties in de veehouderijsector, etc... Dierenartsen zijn door hun adviserende en voorschrijvende rol essentiële partners voor het bereiken van de reductiedoelen. In het kader van de campagne zijn zowel geschreven materiaal, posters, animaties en spotjes ontwikkeld.
Internationale inspanningen
Overigens blijft de Franse overheid ook in internationaal verband ambitieus in de strijd tegen antibioticumresistentie, en trekt daarin vaak op met Nederland. Dat geldt voor de onderhandelingen in Brussel, over nieuwe Europese wetgeving op dit gebied, maar ook voor die in de Codex Alimentarius, waar op wereldniveau standaarden worden vastgesteld voor het gebruik van antibacteriële middelen in de veehouderij. Frankrijk ijvert dan met name voor een gelijk speelveld: dierlijke producten die worden geïmporteerd in de EU mogen niet afkomstig zijn van dieren die behandeld zijn met middelen die in de EU zijn verboden (zogenaamde spiegelclausules).