SIA geannuleerd, maar wel aandacht voor de Franse boer
De meest bekende landbouwpublieksbeurs in Frankrijk Le Salon International de l’Agriculture (SIA) gaat voor het eerst sinds 1964 niet door dit jaar, maar er worden wel diverse andere evenementen georganiseerd. Lees in dit artikel wat er zoal gepland is.
Sinds 2011 wordt er ieder jaar een koe verkozen als mascotte van de beurs Salon International de l’Agriculture (SIA). Vorig was dit de prachtige zesjarige Charolaise, “Idéale” genaamd.
De band stad-platteland versterken
Frankrijk is een groot land. Boeren hebben hier om diverse redenen niet altijd een even goede reputatie, maar het is een onmiskenbaar feit dat zij een belangrijke rol spelen in de voedselvoorziening van de ruim 67 miljoen inwoners. De annulering van de Salon International de l’Agriculture wordt nu door diverse partijen aangegrepen om initiatieven op te tuigen die de dialoog met boeren moeten faciliteren om zo de band met burgers en overheid te versterken.
Diverse initiatieven
De Franse boerenorganisaties hebben een diverse aanpak gekozen om de band tussen boer, burger en overheid te versterken:
- Gedurende de data waarop de SIA eigenlijk zou plaatsvinden houden 200 boeren nu “beurs op het bedrijf”. Iedereen is van harte welkom de boerderijen te bezoeken en op een twintigtal van deze boerderijen worden volksvertegenwoordigers en leden van de regering uitgenodigd om de landbouwproblematiek te bespreken: agrarisch onderwijs, GLB, handelsakkoorden, ...
- De grootste boerenvakbond FNSEA wil vooral een positief geluid afgeven en best practices onder de aandacht brengen via de nationale media. FNSEA is ook medeorganisator van het traditionele algemene landbouwconcours, dat normaal gesproken op de SIA beurs plaatsvindt. Dit jaar zullen in plaats van dit centraal georganiseerde concours diverse wedstrijden verspreid door het land plaatsvinden gedurende een “week van de Franse landbouw”. Van 13 tot 24 mei 2021 zullen diverse landbouwproducten gekeurd worden in de vier steden Châlons-en-Champagne, Tours, Angoulême en Montpellier. Wegens coronamaatregelen zullen maximaal 1000 personen bij ieder concours aanwezig kunnen zijn en er zullen dit jaar geen défilés van varkens en runderen gehouden worden.
- Door een andere boerenorganisatie wordt op 4 maart in Parijs actie gevoerd om aandacht te vragen voor de agrarische “malaise”. Deze boeren willen niet hun deuren openen voor publiek, maar trekken naar de hoofdstad om aandacht te vragen voor alle boerenbedrijven die hun deuren moeten sluiten. Zij willen naar eigen zeggen dialoog over de meer heikele onderwerpen.
Boerenmarkten en proeverijen
De komende maanden is het plan om door het hele land boerenmarkten te houden, waar men lokaal geproduceerde producten kan proeven, die direct door de boer verkocht worden. En als de sanitaire omstandigheden het toelaten zal er op 14 en 15 mei langs de Seine in Parijs een proeverij van wijn, bier, kaas en vleeswaren plaats vinden. Verder worden er vanuit de vleessector “Made in viande” evenementen georganiseerd van 24 tot 30 mei, met boerderij- en veemarktbezoeken en live presentaties over het slagersvakmanschap.
Nieuw in Frankrijk: Nationale landbouwdagen
Dit jaar lanceert de Franse stichting #agridemain een nieuw initiatief: de Nationale landbouwdagen op 18, 19, 20 juni 2021. Er werd een landelijke petitie gehouden om deze dagen van de landbouw af te dingen bij de overheid, met succes! Afgelopen 4 februari heeft landbouwminister Julien Denormandie groen licht gegeven.
Gedurende drie dagen worden 500.000 Fransen op 5.000 agrarische of agro-food locaties verwelkomd. Doel van deze Nationale landbouwdagen is de consument dichter tot de agrarische sector te brengen en meer begrip en waardering voor zijn manier van werken te scheppen. Een tal van evenementen en boerderijbezoeken zullen georganiseerd worden door heel Frankrijk. De hele voedselketen komt hierbij aan bod, van landbouwopleidingen tot onderzoeksinstellingen en van boerbedrijven tot de voedselverwerkende industrie.
Boerenbedrijf in de spotlights op TV
Nu de grote landbouwbeurs SIA niet doorgaat is er op de Franse TV van 23 februari tot 7 maart dagelijks aandacht voor het platteland. Er worden door France Télévisions iedere dag documentaires, debatten en amusementsprogramma’s uitgezonden, die tot doel hebben een wat genuanceerder beeld van het boerenbedrijf te geven in tegenhang tot de regelmatige “agri-bashing” in de media.
Van President Macron tot Franse burger, iedereen is welkom op de boerderij.
Als de boer niet naar de stad komt, dan gaat de president naar de boer
Het bezoek van een Franse president aan de Salon International de l’Agriculture is ieder jaar een hoogtepunt. Bij gebrek aan de beurs dit jaar bezocht Emmanuel Macron deze week een familiebedrijf in de Côte d’Or, vlakbij Dijon, waar gemengde akkerbouw-veeteelt (oliehoudende gewassen, groenten, varkens, schapen, paarden) in korte keten bedreven wordt.
Bij deze gelegenheid heeft president Macron samen met zijn landbouwminister Julien Denormandie met diverse boeren, voedselverwerkers en distributeurs gesproken over de winstverdeling in de keten. Het debat werd geleid door voormalig supermarkttopman Serge Papin, die door de overheid aangesteld is als expert om de dialoog over dit onderwerp te begeleiden.