La French Tech: Franse startups in de landbouw
In Frankrijk doen AgTech startups het goed. Dit is mede te danken aan de uitgebreide steun vanuit de overheid met Macron’s Startupnation en het programma La French Tech.
AgTech startups doen het goed in Frankrijk. Enkele van de meest succesvolle Franse startups zijn bijvoorbeeld Ynsect, die diervoeder produceert op basis van insecten, en Sencrop, die weersensoren maakt voor boeren. Er zijn nu zo’n 83 AgTech startups in Frankrijk, en relatief veel van deze startups worden ook echt succesvol. Dit is mede te danken aan de uitgebreide steun vanuit de overheid met Macron’s Startupnation en het programma La French Tech. Zo kondigde Macron in november 2019 nog aan dat hij 5 miljard euro gemobiliseerd had voor Franse startups vanuit banken en verzekeraars en is in 2017 in het zuiden van Parijs de grootste startupcampus ter wereld geopend, station F.
Frankrijk investeert in startups...
Franse startups doen het onder andere goed omdat er veel geld voor hen vrijgemaakt wordt. Startups krijgen hun investeringen meestal van Venture Capitalists, dit zijn soms rijke individuen, maar ook bijvoorbeeld banken of grote bedrijven. Een voorbeeld hiervan is Kima Ventures, opgericht door zakenman Xavier Niel, tevens de bedenker van station F. Bovendien is er veel geld beschikbaar vanuit de overheid, via BPI France. Franse startups kunnen toegang krijgen tot dit soort geldstromen via de French Tech Pass, die wordt uitgereikt aan extreem snel groeiende bedrijven. In het jaar 2015-2016 kregen 66 startups deze French Tech Pass. In Nederland is er wel wat ruimte voor investeringen in dit soort startups, maar het is een stuk kleiner. Zo heeft de Rabobank een strategisch investeringsfonds van 70 miljoen euro voor Fintech en Agtech startups en heeft een van de grootste investeerders op dit gebied, Anterra capital, zijn hoofdkantoor in Amsterdam. Dit valt echter in het niet bij de Franse aantallen: daar werd vorig jaar 324 miljoen euro geïnvesteerd in Agrifood Tech, tegenover slechts 63 miljoen euro in Nederland.
Tuinbouwinnovatiecluster Vegepolys Valley organiseert een jaarlijkse wedstrijd, met een prijs van tussen de 5.000 en 15.000 euro voor de winnaars.
...en in talent
In Frankrijk is ook meer talent beschikbaar voor startups. Frankrijk biedt meer technische opleidingsplaatsen dan Nederland, waardoor er meer talenten zijn die aan de slag kunnen bij startups. Ook biedt Frankrijk via het FrenchTech programma speciale visa aan voor jonge mensen met een technische opleiding die in Frankrijk een startup willen beginnen. Zij kunnen daardoor gelijk aan de slag binnen een incubator en krijgen meteen alle nodige middelen tot hun beschikking. Er wordt dus veel moeite gestoken in het aantrekken van talent uit het buitenland. Dit zie je ook op het gebied van AgTech startups, bijvoorbeeld via Agri N.E.S.T., een programma dat wordt aangeboden aan AgTech ondernemers uit de VS en Canada.
Er zijn ook veel andere programma’s waar Franse startups op het gebied van AgTech aan mee kunnen doen. Zo vindt op verschillende beurzen de wedstrijd AGREEN plaats, waarbij teams samen met een mentor 48 uur lang aan een bepaalde uitdaging werken.
Auteur: Renske Buisman (stagiaire Parijs)