30 augustus Bioeconomy Village op Foire de Châlons

Activiteitendata

  • Datum -
  • Locatie Frankrijk, Châlons-en-Champagne

Op de BtoB beurs Foire de Châlons wordt 450 m² gewijd aan de bio-economie. Van 30 augustus tot 9 september 2024 zullen B-to-B spelers uit de bio-economie sector elkaar hier ontmoeten. Er worden diverse duurzame oplossingen gepresenteerd op deze beurs.

Beeld: Village de la bioeconomie - Foire de Châlons

Noorden en oosten van Frankrijk spitsen zich toe op bioeconomie

De beurs vindt plaats in de Franse regio "Grand-Est" , onstaan door de fusie van de regio's Elzas, Lotharingen en het Champagne-Ardennen gebied. Het is een Franse regio die zich volledig inzet voor bio-economie. Dit gebied is rijk aan biomassa (3 mln. ha akkerbouw en 2 mln. ha bos) en vertegenwoordigt 25% van de Franse bietsuikerproductie, 20% van de koolzaadproductie en 10% van de tarweproductie. Bovendien is deze grote regio het grootste hennep-productiegebied in Europa. De regio telt grote en kleinere agro-spelers (coöperatief of privaat) met van oudsher speciale aandacht voor het valoriseren van reststoffen/bijproducten.

Beeld: Village de la bioeconomie

Innovatiecluster Bioeconomy for Change (B4C)

De regio Grand-Est telt een in de EU toonaangevend innovatiecluster voor bio-economie, B4C (voorheen Pôle IAR), dat samen met NL Biobased Delta en een Britse, Duitse en Vlaamse partner, een Europees consortium vormt voor bio-economie; dat op zijn beurt weer Europese onderzoeksprogramma's genereert.

Multidisciplinair onderzoekscentrum

B4C heeft samen met AgroParisTech (Landbouwuniversiteit van Parijs), CentraleSupélec (toonaangevende ingenieursschool met de 3 campussen Paris-Saclay, Metz en Rennes), de Universiteit van Reims en de business-school NEOMA van Reims, het Center for Biotechnology and Bioeconomy (CEBB)  opgezet; CEBB - Accueil (cebb-innovation.eu). Dit is een multidisciplinair academisch onderzoekscentrum, met een technologische hal en een zone voor chemische opschaling.