Innovatiemissie AgriTech naar Beieren

Eind juni hebben 17 bedrijven, onderzoeksinstellingen, brancheorganisaties en het ministerie van LVVN de deelstaat Beieren bezocht om de innovatiekracht van deze regio beter te leren kennen. Binnen drie dagen vonden bezoeken aan onderzoeksinstellingen en bedrijven plaats.

Innovatiemissie AgriTech naar Beieren 3

Op de eerste dag begonnen we met een scene-setting bij de Bayerische Landesanstalt für Landwirtschaft (LfL), de onderzoeks- en uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Landbouw in Beieren, voor een overzicht over de stand van zaken van digitalisering in de landbouw in Beieren en over de onderzoeksactiviteiten van het ministerie. De groep leerde dat adaptie van innovatieve technieken nog wel een uitdaging is net zoals de financiële voordelen. Daarnaast werd een kijkje genomen bij de proefvelden van het LfL waar veel robotica wordt ingezet. Bij Esri GmbH, wereldwijd marktleider in GIS-technologie met thuisbasis in Beieren, later die dag kon de groep meer horen over toepassingen van GIS in de landbouw. De dag werd afgesloten met een goed bezocht netwerkevent.

Agrocentrum van wereldklasse

Het bezoek aan Fendt en hun R&D-afdeling markeert het begin van de tweede dag. Het ging onder andere om de vraag over de toekomst van landmachines. In de middag bezochten we de campus in Freising met presentaties over de activiteiten van de Technische Universiteit München en Hogeschool Weihenstephan-Triesdorf. Met LfL wil men de huidige centra uitbouwen tot één agrocentrum van wereldklasse. Hieruit kwamen meteen ideeën over samenwerking tot stand. Hoe ziet de toepassing van digital farming er in de praktijk uit? Dat leerden we vervolgens bij een Beierse boer. Zijn grootste aandachtspunt was dat de toepassing van de techniek nog potentieel voor verbetering heeft. Nu moet de boer nog te veel zelf uitvinden.

Innovatiemissie AgriTech naar Beieren

Innovatie

Een ander internationaal bedrijf in de regio München stond op dag 3 op de agenda: BayWa. Een internationaal conglomeraat met een grote landbouwmachinetak en met veel boeren als klant. Zij lieten zien dat voor hen innovatie en smart farming belangrijk is voor toekomstige landbouw. Zij investeren hier ook veel in. Aansluitend bezocht de groep de campus Garching van de TU München. De focus op entrepreneurship met hun incubators UnternehmerTUM en TUM Venture Labs in samenwerking met indrukwekkende partners toonde het succesmodel om vanuit verschillende disciplines toepassingen van onderzoek in de praktijk te brengen. Een van hun startups, Dahlia Robotics, presenteerde zijn agro-robot en de ontwikkeling daarvan.

‘De mix uit onderzoek, bedrijfsleven en overheid in de regio rondom München heeft inmiddels tot een indrukwekkend eco-systeem geleid in Zuid-Duitsland’

Samenwerking

De mix uit onderzoek, bedrijfsleven en overheid in de regio rondom München heeft inmiddels tot een indrukwekkend eco-systeem geleid in Zuid-Duitsland. De missie heeft getoond dat hier veel mogelijkheden voor samenwerking liggen en er werden al eerste ideeën uitgewisseld. Het LVVN-netwerk zal deze ideeën nu samen met betrokken organisaties en bedrijven uitwerken tot een plan om een structurele samenwerking met Beieren aan te gaan.

Innovatiemissie AgriTech naar Beieren 2