Biogas in Duitsland: Veel concurrentie in een bewegende markt

Duitsland staat bekend om de grote aantallen biogas-installaties. Het is een grote, competitieve markt met veel spelers, maar het is ook een markt in beweging. En dat biedt kansen. LAN Duitsland en het International Clean Energy Partnership (ICEP) van RVO hebben daarom een marktstudie uit laten voeren door het Duitse ecoprog GmbH in Keulen.

Beeld: ©NL Image Bank

Duitsland heeft veruit de grootste hoeveelheid biogas-installaties van Europa. De 9.000 installaties wekken samen 5GW aan energie op. Vanaf ca. 2000 tot 2014 heeft de Duitse biogas sector sterk van subsidieregelingen in de hernieuwbare energiewet (EEG) geprofiteerd. Sinds die subsidieregeling in 2014 grotendeels is afgebouwd, zijn er nauwelijks nog installaties bijgekomen.

Het overheidsbeleid heeft een zware stempel gedrukt op de biogas-markt: Door subsidie op energiegewassen (vooral mais) zijn de meeste installaties onderdeel van agrarische ondernemingen. Slechts 1 op de 4 installaties heeft een capaciteit van meer dan 500kW. Respectievelijk 75% en 18% van de Duitse biogas-energie komt momenteel nog uit energiegewassen en mest.

Belangrijke marktfactoren

Een subsidie vanuit het EEG voor een biogas-installatie werd voor 20 jaar gegeven, en de gemiddelde leeftijd van de installaties is 15 jaar. Dit betekent dat voor een groot aantal installaties nieuwe, hoogwaardigere manieren gezocht moeten worden om ze rendabel te houden.

De belangrijkste marktfactor is momenteel de stijgende vraag naar biomethaan, in eerste instantie voor brandstoffen maar ook voor het reguliere gasnet. De overheid heeft brandstofproducenten verplicht om in 2030 25% minder broeikasgassen uit te stoten, en dat maakt het interessant om bijvoorbeeld mest te vergisten voor biomethaan.

Kansen in Duitsland

Voor Nederlandse bedrijven ligt een marktkans in het retrofitten van bestaande biogas-installaties met hoogwaardige technologie op het vlak van biomethaan upgrading, CO2 recovery en liquefactie. Omdat de meeste installaties in handen zijn van boeren en gemeentes, is er ook een markt voor compleet-pakketten waarin diensten als financiering, beheer en vermarkting worden aangeboden.

Samenwerking met gevestigde Duitse spelers in de markt kan ook helpen. Dat kan bijvoorbeeld in “lighthouse projecten” waarin de technologie gedemonstreerd wordt. Duitse collega’s kun je bijvoorbeeld leren kennen bij één van de beurzen, zoals de IFAT in München. Een overzicht van beurzen staat in de marktstudie. Tot slot kun je je ook aanmelden bij het ICEP van RVO om te profiteren van gezamenlijke activiteiten voor de Nederlandse biogas-sector in Duitsland. Zie link onderaan.

Download de marktstudie

Via onderstaande link kun je de marktstudie downloaden bij RVO. De marktstudie komt met een dataset van bestaande biogas installaties, hun capaciteit en leeftijd, wat kan helpen voor een eerste overzicht van de markt.

Download het rapport hier

Meer informatie

Ecoprog GmbH

RVO International Clean Energy Partnership ICEP

IFAT, de belangrijkste beurs voor de biogas-sector

Contact

Landbouwteam Duitsland
Email: bln-lnv@minbuza.nl
Twitter: @AgriBerlijn
LinkedIn: Netherlands Agricultural Network in Germany | LinkedIn