De agrarische sector in Duitsland – een kort overzicht

Duitsland en Nederland zijn naast buurlanden ook belangrijke handelspartners van elkaar. Dat geldt zowel voor de industrie- als ook voor de landbouwsector. Zoals in het rapport “Agrarexporte 2017” van het Duitse ministerie van voedsel en landbouw te lezen is, was Nederland in 2016 voor Duitsland de belangrijkste handelspartner voor agrarische producten binnen de EU. Dit geldt zowel voor import (27%; € 14,2 miljard) als voor export (18%; € 9,2 miljard). Maar wat zijn eigenlijk de meest belangrijke organisaties binnen de Duitse agrarische sector? En waar is relevante informatie over de Duitse agrarische sector te vinden? Dit artikel gaat hier verder op in.   

Duitse landbouw
Beeld: ©N. Third

Deutscher Bauernverband

In 2016 telde Duitsland ongeveer 275.000 agrarische bedrijven. Circa 300.000 boeren zijn aangesloten bij de achttien Landesbauernverbände – de boerenbonden van de deelstaten. Het merendeel van de deelstaten bevat één Landesbauernverband; in Berlijn is er geen, Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Noordrijn-Westfalen hebben er ieder twee. Deze achttien boerenbonden zijn wederom onderverdeeld in vele wijk-, districts- en dorpsverbanden. Het Deutscher Bauernverband (DBV) geldt als koepelorganisatie van al deze bonden en vormt de grootste agrarische beroepsvereniging in Duitsland. Er bestaat voor boeren geen individueel lidmaatschap van het Deutscher Bauernverband; zij kunnen enkel lid zijn van de kleinere verbanden. 

Naast de achttien boerenbonden van de deelstaten en de circa driehonderd boerenbonden van de districten (Kreisbauernverbände) zijn er nog verdere leden van het Deutscher Bauernverband, te weten het Deutscher Raiffeisenverband, het Bundesverband Landwirtschaftlicher Fachbildung en de 46 geassocieerde leden. Hier vindt u het overzicht van de organisatie.   

BMEL en de brancheorganisaties

Het Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft (BMEL) is het Duitse ministerie van voedsel en landbouw op landelijk niveau en vergelijkbaar met het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarnaast heeft elke Duitse deelstaat ook nog zijn eigen ministerie van landbouw (op deelstaatniveau). Naast deze ministeries en het Deutscher Bauernverband is er nog een groot aantal brancheorganisaties die gespecialiseerd zijn in de verschillende onderdelen van de agrarische sector, zoals veehouderij, tuinbouw of akkerbouw. Op hun websites staat vaak interessante informatie over marktontwikkelingen, specifieke branchethema’s en relevante evenementen en beurzen.

Informatie over de agrarische sector in Duitsland

Het Deutscher Bauernverband publiceert elk jaar een rapportage over de agrarische markt in Duitsland. Ook het Duitse ministerie van Landbouw (Bundesministerium für Ernährung und Landwirtschaft/BMEL) publiceert iedere vier jaar een rapport over de ontwikkelingen en de huidige situatie in de Duitse landbouw. De meest recente versie van het Agrarpolitischer Bericht der Bundesregierung dateert uit 2015. Meer recente data zijn te vinden in de Monatsberichte van BMEL

Proplanta is een informatieportaal voor de Duitse landbouw en geeft diverse informatie over de verschillende takken van landbouw zoals de actuele prijzen en ontwikkelingen. Ook op de website van het Statistisches Bundesamt is veel informatie te vinden over de landbouwsector, waaronder verschillende rapportages.  Op de website Statista zijn statistieken te vinden over de Duitse landbouw en de verschillende takken ervan. Bovendien is er een groot aantal Duitstalige kranten en magazines zoals Fruchthandel, Lebensmittelzeitung, Agrarzeitung, Gemüse of Deutsche Molkerei Zeitung die informatie over de gehele of de deelsector bieden. Websites zoals Get the Lead en Wer liefert was geven informatie over en contactgegevens van mogelijke handelspartners. 

Beurzen

Duitsland is bij uitstek een beurzenland met grote, veelzijdige en vaak internationale vakbeurzen. De meeste belangrijke beurzen vinden elke twee of drie jaar plaats. Ook zijn er veel kleine regionale beurzen. Eén van de beste manieren om een goed overzicht over de Duitse markt, trends en ontwikkelingen te krijgen en snel handelscontacten te vinden in Duitsland is via het bezoeken van dergelijke beurzen en congressen.

Via de zoekfunctie op de websites Auma.demessen.de en messeninfo.de is het mogelijk om een overzicht te krijgen van alle relevante vakbeurzen in Duitsland.