Agrofood handel met China - eerste half jaar 2024

De export naar China is in het eerste half jaar met 18% gedaald tot 1.6 miljard euro, dit komt met name door een daling van babymelkpoeder (-28%), vlees (-31%) en de doorvoer van hout (-82%).

De import vanuit China bleef nagenoeg gelijk op 1.3 miljard euro, waarbij de olie en vetten een sterke daling te zien was van 37% en ook tabak en elektrische sigaretten een daling van 26% lieten zien. De import van gember steeg met 65%.

Agrofood export naar China

De daling in de geboortecijfers lijkt zijn weerslag te krijgen op de export van babymelkpoeder. De export daalde in de eerste helft van 2024 tot 663 miljoen euro. Nederland verliest marktaandeel aan Nieuw-Zeeland. Zuivelproducten, zoals kaas, room en boter laten een constante groei van 2% zien.

De export van vlees ligt met 210 miljoen euro 31% lager dan in 2023 en op een gelijk niveau met 2022. In het eerste kwartaal lag de prijs voor varkensvlees nog heel laag in China, waardoor er minder werd geïmporteerd. In het tweede kwartaal is de prijs en ook de export naar China aan het stijgen.

Na twee jaren van hoge volumes in de (her)export van hout is het volume sterk afgenomen tot 12 miljoen euro. In het eerste half jaar van 2022 was dit nog 150 miljoen euro.

We zien sterke toenames in export in overige voedingsproducten van 81 miljoen naar 110 miljoen, export van machines voor de voedingsindustrie is met bijna 50% toegenomen tot 43 miljoen. Een opvallende categorie is ook de veterinaire vaccins. Twee jaar geleden werden die nog niet geëxporteerd naar China, maar dit jaar werd er al voor bijna 25 miljoen euro aan vaccins vanuit Nederland geëxporteerd.

Waar twee jaar geleden nog wel hele kassen naar China werden geëxporteerd, is deze export in twee jaar tijd met 90% gedaald. Daarentegen worden er wel spanten en dergelijke vanuit China naar Nederland geïmporteerd.

Bron: Comext

Agrofood import vanuit China

De import vanuit China naar Nederland daalde licht met 2% tot 1.35 miljard euro. Het is een gevarieerd pallet aan producten die worden geïmporteerd. De belangrijkste categorie is landbouwmachines met bijna 150 miljoen euro. Ook veevoer met 105 miljoen euro is belangrijk, vooral door biologische soja voor de biologische veehouderij.

Zowel vetten & oliën als tabak en elektrische sigaretten daalde sterk. De import van olie en vetten is in de afgelopen 2 jaar gehalveerd. De import van knoflook (+33%) (onder groente) en gember (+65%) stegen allebei sterk.

Bron: Comext