Kersen , houtpulp en zalm. Chileense agro-export stijg tot boven 28 miljard USD
Afgelopen jaar steeg de uitvoer van Chileense landbouwproducten met ruim 11%. Een nieuw record voor de exportsector. De drie topproducten kersen, zalm en houtpulp zijn gezamenlijk goed voor ruim 15 miljard USD. Ondanks een daling van 16% blijft Nederland de belangrijkste Europese bestemming voor Chileense agro-producten. De groei zit met name in de Aziatische en Latijns-Amerikaanse markten.
Opvallend is dat de export van bosbouw, zalm en vers fruit even groot zijn qua exportwaarde. Waar de exportwaarde van diverse grote fruitgewassen daalde (appels, bosbossen) groeide de export van zalm en houtpulp aanzienlijk waardoor alle drie de sectoren goed waren voor exports rond de 6 a 7 miljard USD. De zalm sector is afgelopen jaren sterk gegroeid en exporteerde afgelopen jaar ruim 720 duizend ton aan zalm. Chili kweekt ruim een kwart van de wereldwijde productie en nadert Noorwegen als nummer 1 exporteur.
De totale export van Chileense goederen bedroeg in 2022 ruim 97 miljard, waarvan 28% export van landbouwproducten. De export van koper was traditiegetrouw het grootste met ruim 44 miljard USD. China is ook wat betreft landbouwproducten de belangrijkste handelspartner (27%) gevolgd door de VS (22%). Nederland staat door teruglopende exports niet meer op nummer 4 maar op nummer 6 als bestemmingsland van Chileen producten. Deze terugloop is met name zichtbaar in de export van vers fruit: avocado’s en bosbessen.
Trans-Pacific Partnership
Sinds dinsdag 22 februari 2023 is Chili officieel aangesloten bij de TPP 11 , Comprehensive and Progressive Agreement for Trans-Pacific Partnership volgens de officiële benaming. Deze handelsovereenkomst geeft Chili betere toegang tot 11 landen die aan de Stille Oceaan liggen: Australië, Brunei, Canada, Japan, Maleisië, Mexico, Nieuw Zeeland, Peru, Singapore en Vietnam. De toetreding leidt direct tot een betere markttoegang van rond de 3000 Chileense producten, waaronder een groot aantal landbouwproducten.
Vertegenwoordigers van de sector zien potentie voor groeiende afzet in met name de Aziatische en Noor-Amerikaanse afzetmarkten. Zo zien ze bijvoorbeeld vraag uit Canada voor kaas, melkpoeder, pluimveevlees en diepvriesproducten. Met Japan, een ander land dat deel uitmaakt van de overeenkomst, zal de export van onder andere vlees, honing, sinaasappelen en pulp worden vergemakkelijkt, volgens de Sociedad Nacional de Agricultura.