Canadese minister Bibeau in Washington DC
De Canadese minister Bibeau heeft en marge van het Agricultural Outlook Forum van het Amerikaanse Ministerie van Landbouw (USDA) een key-note speech gehouden in de Canadese ambassade en aansluitend in een soort van panelopzet vragen beantwoord. Zij werd vergezeld door de bij het USMCA-akkoord betrokken hoofdonderhandelaar, Frederic Seppey die nu Assistant Deputy Minister, Markets and Industry Services Branch Agriculture and Agri-Food Canada is.
Over vrijhandel
Minister Bibeau gaf aan dat vrijhandel veel voordelen oplevert, niet alleen voor de landbouwsector maar voor allerlei sectoren en dat zij het belangrijk vindt dat ook te vertellen en aan te tonen. Zij hecht veel waarde aan het multilaterale handelssysteem, samenwerking binnen de WTO maar ook met de VS als bilaterale partner. Minister Bibeau gaf daarbij als voorbeeld de goede samenwerking met de VS op het gebied van (het voorkomen) van de Afrikaanse varkenspest.
Over ondernemersschap
Wat Canada betreft heeft minister Bibeau zich als doel gesteld dat er meer wordt gedaan om ondernemerschap van vrouwen te bevorderen. Daartoe heeft ze een afzonderlijke programma opgesteld. Ook is participatie van jongeren in de landbouwsector voor haar van groot belang. Daarvoor is de “Youth Council for Agriculture” opgericht waar veel belangstelling voor bestaat. De prijs van grond in Canada is hoog en het is daardoor niet zo makkelijk om grond te kopen. Ook kampt Canada met grote tekorten op het vlak van arbeidskrachten en is er een grote afhankelijkheid van tijdelijke werknemers. De Minister denkt dat innovatie een bijdrage kan leveren om dat tekort aan te pakken maar er moet dan wel een daarop gerichte inzet van innovatie plaatsvinden.
Over het USMCA-handelsakkoord
In een vraag uit het publiek over de aanpassingen in het Canadese zuivelbeleid als gevolg van het USMCA-handelsakkoord antwoordde de Minister dat die het resultaat zijn van een compromis dat zwaar was om te maken – “in fact the hardest”, aldus Minister Bibeau. Dat is omdat het systeem van supply-management dat Canada kent het gevolg is van een sociaal compromis dat in het verleden met de zuivelboeren is overeengekomen. Als dat sociale contract er niet zou zijn geweest dan zou de sector zich verschillend hebben ontwikkeld en dan zouden de huidige familiebedrijven met er al lang niet meer zijn geweest, “and we want to keep that as that is of value to us”. Daar voegde zij echter direct ook aan toe dat waar Canada de handtekening onder zet ook wordt uitgevoerd.
Ook zijn er vragen gesteld over de blokkades die er nu zijn van het spoor ivm de aanleg van pijpleidingen op terrein dat eigendom is van de First nations (Canadese Indianenstammen). Minister Bibeau merkte op dat dit een zeer moeilijke situatie is met veel economische gevolgen maar dat de relatie met de First nations van zeer groot belang is. De premier zelf is sterk betrokken bij een oplossing die de regering in zo goed mogelijk overleg wil vinden.
Samenwerking met VS en China
Vanuit een vertegenwoordiger van de American Meatproducers is opgemerkt: “trade is great” , maar dat er soms andere zaken zijn die handel beïnvloeden. Waardering is daarom uitgesproken voor de samenwerking tussen de VS en Canada in de Regulatory Cooperation Council in het bijzonder in het zich daartoe opnieuw committeren van Canada. Voorts is gevraagd die samenwerking ook uit te breiden naar internationale organisaties als de Codex en OIE om te voorkomen dat de science-based benadering van deze organisaties niet wordt ondermijnd zoals andere Verdragspartijen nu doen.
Minister Bibeau verwees hierbij naar de samenwerking tussen de Ag 5 - Argentinië, Brazilië, Canada, Mexico en de VS - en de noodzaak voor “objective rule based on trade and on science-based decisions. We need a predictable environment”.
Wat betreft het fase-1 akkoord tussen de VS en China zal Canada nauwgezet de gevolgen daarvan voor Canada monitoren. Doordat de landbouwsectoren tussen de VS en Canada nauw verweven zijn met elkaar kan de relatie tussen China en de VS heel onverwachte gevolgen hebben – zo hebben de lagere prijzen voor varkens de Canadese boeren geraakt maar hebben zij niet zoals Amerikaanse boeren van een financieel noodpakket kunnen profiteren.
Ook werd vanuit het publiek gewezen op de spanningen waar boeren mee kampen agv informatie over slechte behandeling van dieren die op social media en in de “vegan-wereld” circuleren. Dit leidt - zelfs op veterinaire scholen tot scheiding tussen “pets and vets”.
Minister Bibeau antwoordde daarop dat zij zo’n 5 miljoen dollar ter beschikking heeft gesteld voor geestelijke en dat maatschappelijke werkers ook in rurale gebieden actief zijn om boeren te ondersteunen hun risico’s beter te managen.