Canadese glastuinbouw sterk in ontwikkeling
Een groeiende groep consumenten in Canada kiest voor duurzaam geproduceerde groenten uit eigen regio. De glastuinbouw is sterk in ontwikkeling. Havecon Kassenbouw uit Bleiswijk heeft al diverse kassencomplexen in Canada gebouwd. Directeur Henk Verbakel is optimistisch over de kansen voor zijn bedrijf in de komende jaren.
Eerste project van Havecon
Havecon Kassenbouw uit Bleiswijk is sinds 2009 actief in de VS en heeft in 2011 een eerste tuinbouwproject gerealiseerd in Canada. De onderneming richt zich op de ontwikkeling, fabricage en realisatie van de grotere glastuinbouwprojecten. Havecon werkt hierbij intensief samen met de Voorwinden Groep, die ook mede-eigenaar is van Havecon.
Jaarrond telen
Havecon-directeur Verbakel constateert in Canada een ontwikkeling naar jaarrondproductie van groenten onder glas. Belichting van gewassen zoals tomaten en het klimatologisch goed sturen van de paprikateelt is dan essentieel. Tuinbouwondernemers kiezen voor nieuwbouw van grotere kascomplexen om zo efficiënt mogelijk te produceren.
Voedsel uit eigen regio
Door jaarrond groenten af te zetten, kunnen de tuinders voldoen aan de wens van consumenten naar voedsel uit eigen regio. “Veel groenten worden tot nu toe geïmporteerd uit Mexico. Steeds meer Canadezen zetten daar vraagtekens bij. Groenten uit eigen land bieden meer garanties op het terrein van voedselveiligheid en –kwaliteit. De consument wil daar ook meer voor betalen. Die groeiende vraag stimuleert de ontwikkeling van de glastuinbouw in eigen land.”
Start in Canada
Havecon heeft inmiddels 9 kassen gebouwd in Canada. Het eerste project – Great Northern Kingsville in Ontario – werd in 2011 gerealiseerd: een tuinbouwcomplex van 5,5 hectare. In deze kassen worden jaarrond tomaten geproduceerd. Verbakel zegt dat de realisering van dit project het succesvolle startpunt was voor de aanwezigheid van Havecon op de Canadese markt. “Het ging om de eerste kas in de regio waar tomaten jaarrond worden geteeld, dus met behulp van belichting. Dat heeft veel publiciteit gegeven. Daar profiteert ons bedrijf nog steeds van.”
Problemen met gaslevering
Verbakel noemt ook enkele hobbels. Het verkrijgen van werkvergunningen voor personeel uit Nederland dat wordt ingezet bij de bouw van kassen vraagt soms veel tijd. De infrastructuur op het gebied van de gas- en elektriciteitsvoorziening is in Canada niet overal goed geregeld. Voor opdrachtgevers van Havecon levert dat af en toe problemen op. Verbakel: “Het komt voor dat investeerders alles rond hebben, van financiering tot en met de afzet, maar dat op de locatie geen gas geleverd kan worden. Wat dat betreft is de situatie in Nederland beter geregeld.”
Van Canada naar VS
Ondanks deze drempels is Verbakel optimistisch gestemd. Voor Havecon, maar ook andere Nederlandse bedrijven die actief zijn in de glastuinbouw, liggen er kansen in het land. “De vraag naar duurzaam geproduceerd voedsel uit eigen land neemt toe. Ik constateer dat Canadese tuinders in toenemende mate een tweede locatie starten in de VS om ook daar aan de vraag naar groenten uit eigen land te voldoen.”
Nederlandse wortels
Ten zuiden van Toronto in de provincie Ontario liggen veel moderne tuinbouwbedrijven, gespecialiseerd in sierteelt, groenteteelt of fruitteelt.
Opvallend veel tuinders in deze regio hebben Nederlandse wortels. Het gaat om nazaten van boeren en tuinders die in jaren vijftig naar Canada zijn geëmigreerd.
Het ondernemerschap in de sector is van hoog niveau, constateert Henk Verbakel van Havecon. “En dat geldt zeker voor de nazaten van de Nederlandse emigranten. Zij weten kennis van plantenteelt te combineren met een visie op afzet.”