België en ammoniak: meten is weten! En dat is belangrijk voor de berekening van bedrijfsemissies.

Vlaanderen heeft een alternatieve meetmethode ontwikkeld voor de bepaling van de ammoniakemissie in open veeteeltstallen. Alhoewel deze methode ook haar beperkingen heeft, heeft zij als voordeel dat zij door de gedetailleerde data nieuwe inzichten oplevert die van belang kunnen zijn in de toekomstige omschakeling van een depositie- naar een emissiebeleid.  

Zwart-wit koeien liggen een stal op stro in twee banen en tussen de achterkant van de koeien is een goot voor de mestafvoer
Beeld: ©Canva

De Vlaamse en Nederlandse veeteelt zijn beide hoogproductief, maar intensief, waardoor zij tegen bepaalde grenzen aanloopt. Beide regio’s staan dan ook voor een grote verduurzamingsopgave, zoals een reductie van de ammoniakemissie.

Alternatieve meetmethode van ILVO

Voor de meting van de ammoniakemissie wordt momenteel de Europese VERA-meetmethode (Verification of Environmental Techologies for Agricultural Production) gehanteerd. De Vlaamse onderzoeksinstelling ILVO heeft een alternatieve meetmethode ontwikkeld, die gedetailleerdere emissiedata in open melkveestallen oplevert. het interessante aan deze methode is dat zij nieuwe inzichten oplevert, zoals:

  • de ammoniakconcentraties van de ingaande lucht zijn soms zeer hoog;
  • de bevuilde vloeroppervlakte is van grote invloed op de gemeten ammoniakemissie: hoe lager het aantal dieren per oppervlakte, hoe kleiner de ammoniakuitstoot;
  • de variaties in emissie-uitstoot kunnen per dag erg groot zijn. Dit onderstreept het belang van continue metingen om tot betrouwbare uitstootdata te komen.

Echter, deze methode is ook duur, complex en arbeidsintensief, wat voor een lagere toepasbaarheid zorgt.

Vlaams-Nederlandse samenwerking om te komen tot een optimale meetmethode

ILVO werkt momenteel samen met Wageningen Livestock Research om de resultaten van beide meetmethodes te vergelijken en de verschillen te analyseren. Immers, zowel de Vlaamse als Nederlandse landbouw heeft baat bij een betrouwbare emissieberekening om de opgelegde verduurzaming qua ammoniakemissie te kunnen realiseren.