België/Vlaanderen: Delta bundelt krachten in voedselinnovaties voor de zorg

Reeds verschillende jaren stimuleert het landbouwkantoor in Brussel de kennisuitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen op het vlak van voedselinnovaties voor de zorgsector. Deze samenwerking culmineerde op 30 januari 2023 in de ondertekening van een Memorandum of Understanding (MoU), door de Vlaamse minister van landbouw, Jo Brouns, en de Nederlandse minister van landbouw, Piet Adema. Het doel van deze MoU is om de bilaterale samenwerking rond voedselinnovaties gericht op de zorgsector structureel te maken tussen Nederland en Vlaanderen. Op 5 juni jl. vond het vervolg op deze MoU plaats, namelijk de ondertekening van een uitvoeringsprogramma om invulling te geven aan de doelstellingen van de MoU. 

Vlaamse en Nederlandse ministers van landbouw ondertekenen een MoU

Scope

De wereld verandert in snel tempo. Door de vergrijzing krijgen meer mensen chronische ziekten waar ze langer mee moeten leren leven. Gezonde en verantwoorde voeding kan een bijdrage leveren aan het herstel van patiënten. Het belang van verantwoorde voeding neemt bijgevolg steeds meer toe. Ook de manier waarop er gezocht wordt naar antwoorden op maatschappelijke problemen is aan het veranderen. Wetenschappelijk onderzoek en dienstverlening gebeuren steeds meer in een op samenwerking gebaseerde netwerken van kennisinstellingen, bedrijfsleven en overheden.

Delta

Nederland inspireert met zijn kenniscentra en de Alliantie Voeding in de Zorg, die sinds 2007 nieuwe kennis over voeding bij ziekte en herstel  ontwikkelen,  de maatschappelijke zorgkosten heel tastbaar te maken en zo effectieve maatregelen ter bestrijding van specifieke aandoeningen te formuleren. Tegelijkertijd kunnen innovatieve food concepten uit Nederland voor de zorgsector ook een antwoord bieden op de “footprint”, de problematiek van voedselverspilling (cf. Farm2Fork strategie van de Europese Commissie). 

Ook Vlaanderen is actief op het onderwerp. In 2019 sloegen vijf partners de handen in elkaar om samen NuHCaS op te richten. NuHCaS brengt als open onderzoeks- en innovatiecentrum de disciplines Nutrition, Health en Care samen in een systemische benadering, die zowel economische als maatschappelijke voordelen moet opleveren. De Vlaamse deelnemers zijn allen specialist op hun werkgebied en juist de “koepel" NuHCaS is de verbindende schakel met de ambitie om uit te groeien tot een Vlaams en Europees expertisecentrum.

Bilaterale samenwerking

Vanuit een ieders specialisme vindt er al een aantal jaren informele kennisuitwisseling plaats tussen Nederland en Vlaanderen rond voedselinnovaties in de zorgsector. Met de ondertekening van de MoU in januari 2023 en van het uitvoeringsprogramma op 5 juni jl. formaliseerden Nederland en Vlaanderen hun thematische grensoverschrijdende samenwerking rond voeding en gezondheid.

De samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen zal vanaf 2023 concreet uitwerking krijgen in de vorm van:

  • Kennisdeling op het vlak van o.a. de organisatie van de zorg- en voedingssectoren in de twee regio’s, inhoudelijke kennis, visies op gepersonaliseerde voeding, productbehoeften, mogelijke businessmodellen voor voedselinnovaties;
  • Samenwerking door het delen van en doorverwijzen naar elkaars infrastructuur voor de realisatie van gezamenlijke projecten en doeleinden;
  • Gezamenlijke projectinitiatie, waar mogelijk ook op Europese initiatieven aangaande vernieuwende onderwerpen (bijvoorbeeld eiwittransitie, pre/post-operatieve voeding, …);
  • Uitbouw van een Vlaams-Nederlandse community rond voedselinnovaties in de zorgsector door onder andere grensoverschrijdende werkbezoeken en inspiratiereizen te organiseren.

Betrokken partners

Voor  Nederland zijn de volgende organisaties betrokken bij de realisatie van het uitvoeringsprogramma: Alliantie Voeding in de Zorg, LIOF en RVO.

Voor Vlaanderen gaat het om de volgende organisaties: Flanders’s Food, ILVO, POM West-Vlaanderen, TUA West en VIVES Hogeschool. Samen opereren zij onder de NuHCas paraplu.

Kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven

Om ook innovatieve Nederlandse bedrijven te betrekken bij en te laten profiteren van deze kennisuitwisseling en grensoverschrijdende samenwerking, is ons landbouwkantoor parallel aan deze uitvoeringsovereenkomst een pre-PPS (Privaat-publieke samenwerking)-traject van de RVO opgestart, genaamd 'Nutrition 2 Health’. Doel is om gezamenlijk de marktkansen van innovatieve voedingsconcepten voor de zorg in Vlaanderen te verkennen, als voorbereiding op een eventuele gezamenlijke marktbetreding in de toekomst. Daartoe organiseren wij op 28 juni 2023 een informatieve kick-off bijeenkomst voor Nederlandse bedrijven. Geïnteresseerd om deel te nemen aan deze bijeenkomst?  Klik hier voor het programma.

Of wilt u meer weten over ons meerjarig traject ten aanzien van Nutrition2Health? Contacteer onze landbouwadviseur Caroline Schauvlieger (caroline.schauvlieger@minbuza.nl)! Ga ook een kijkje nemen op de LinkedIn pagina van het Nutrition 2 Health traject.