Week zonder Vlees: ons favoriete veggie-recept

België kent zijn wekelijkse “Donderdag Veggiedag”, maar in Nederland loopt deze week de jaarlijkse campagne “Week zonder vlees”.

In het streven naar een gezonde levensstijl en een duurzame, toekomstbestendige wereld is een méér plantaardig menu een goed instrument. Zowel in Nederland als in België is een flexitarisch eetmenu hip en is de keuze voor plantaardige alternatieven voor vlees tegenwoordig groot.

Wist je dat de vleesconsumptie in België met 9% is afgenomen tussen 2010-2018, terwijl Nederland slechts een daling van 3% in 7 jaar (2010-2017) registreerde?

We delen graag ons favoriete veggie-receptie! Benieuwd wat onze lezers er van vinden!

Spinazie-linzen-feta schotel (foto 1)

Linzen met spinazie en feta

Hoofdgerecht (4 personen)

Ingrediënten:

  • 2 el rozijnen
  • 1 el rode wijnazijn
  • 300 gr trostomaatjes
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gr spinazieblaadjes
  • 1 blik linzen à 400 gr, afgespoeld en uitgelekt
  • rasp van 1 (bio)citroen
  • 150 gr feta, verkruimeld
  • amandelschaafsel, goudbruin geroosterd in een droge koekenpan

Verwarm de oven voor op 200°C.

Week de rozijnen 30 minuten in de rodewijn azijn, laat ze uitlekken en zet apart.

Verdeel de tomaten in een ovenschaaltje, besprenkel met 1 el olijfolie en bestrooi met peper en zout; rooster de tomaatjes in 5 minuten in de oven of totdat ze zacht zijn en de velletjes scheuren; neem ze uit de oven.

Was de spinazie en laat de spinazie met aanhangend water in een grote pan slinken; laat daarna uitlekken in een vergiet en druk het overtollige water eruit met de achterkant van een lepel.

Verhit de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur.

Bak de oregano en knoflook 1 minuut (maar pas op dat de knoflook niet verbrandt!), voeg de uitgelekte spinazie en linzen toe; voeg de citroenrasp, zout en peper toe en laat even doorwarmen.

Doe het spinazie-linzenmengel in een grote schaal, garneer met de rozijnen, de tomaatjes, feta en amandelschaafsel.

Eet smakelijk!