Bio enorm populair in Wallonië; in Vlaanderen na jaren groei nu rustiger
De biomarkt in België groeide in 2018 opnieuw met dubbele cijfers. Bijna iedere Belg (95%) kocht tenminste één keer een vers bioproduct. Maar de cijfers onthullen een opvallend regionaal verschil: Waalse gezinnen gaven vorig jaar 15% meer uit aan biologische voeding, terwijl de Vlamingen er juist minder aan uitgaven.
In 2009 besteedden de Belgen 288 miljoen aan bioproducten. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een jaarlijks omzet ad 760 miljoen (een stijging van 15% t.o.v. 2017), wat overeenkomt met 46 euro per Belg, blijkt uit een onderzoek van GfK in opdracht van het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM). Het grootste bedrag gaat naar biozuivel en biogroenten. Daarna volgen fruit en vlees, eieren, brood, aardappelen en tot slot biovleesvervangers.
De stijging van 15% komt volledig voor rekening van Wallonië. Ondanks extra subsidies van de Vlaamse minister van Landbouw om biologische gemeenschapsboerderijen te stimuleren, daalden de aankopen van bio in Vlaanderen juist met 2%. Het marktaandeel van bio in Vlaanderen blijft hiermee steken op 2,5% tegen ruim 6% in Wallonië (het Belgische gemiddelde is 3,2%).
Wat is de oorzaak? Ligt het aan de gierigheid van Vlamingen? Immers, de prijs is nog altijd wel een belangrijke rem op de aanschaf van bioproducten. Bio versproducten zijn bijvoorbeeld gemiddeld iets meer dan een derde duurder. Wellicht ligt het (ook) aan de simpele constatering dat er meer landbouwgrond beschikbaar is in Wallonië, meer boeren overschakelen op biolandbouw en kleine, lokale ondernemers gespecialiseerd in bio relatief meer voet aan de grond krijgen. In acht jaar tijd is het aantal bioboeren in Wallonië verdubbeld, mede gestuwd door de stijgende vraag.