Diergezondheid verbeteren met 'artificial intelligence'
Het nog jonge bedrijf Serket uit Amsterdam ontwikkelt een diermanagementsysteem voor varkenshouders dat gebruik maakt van camera’s en kunstmatige intelligentie (AI). Het systeem is zo veelbelovend, dat het in september de innovatieprijs won op de 88e National Ploughing Championship in Ierland. Over een jaar is het systeem praktijkrijp. Belangstelling is er onder meer uit Hongarije en China.
Diermanagementsystemen bestaan er volop. Sensoren en camera’s meten bewegingen, voedselinname, temperatuur, melkgegevens. Veehouders weten steeds meer van hun dieren. Maar Serket wil een stap verder gaan. Het bedrijf gebruikt behalve camera’s ook kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence ofwel AI) om data te verzamelen en te analyseren over afwijkend gedrag van dieren in groepen. Dergelijke afwijkingen kunnen wijzen op problemen met de gezondheid of het welzijn van de dieren. De boer krijgt vervolgens een melding met suggesties voor veranderingen of concrete oplossingen aangedragen.
Vijf indicatoren
“We ontwikkelen nu vijf indicatoren van het diergedrag”, vertelt oprichter Kristof Nagy van Serket, die bedrijfskunde studeerde in Boedapest en zijn master deed aan de VU in Amsterdam. Hij groeide in Hongarije op in een familie met varkenshouderijen. “Als je de gegevens van deze dieractiviteiten combineert en analyseert, dan kan het systeem patronen ontdekken en dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie ook conclusies trekken. Als het bijvoorbeeld warm is en de dieren zijn inactief en drinken veel, dan wijst dat op hittestress. De boer krijgt dan op zijn pc en/of mobieltje een seintje dat hij moet ingrijpen, de reden daarvoor, en concrete suggesties om aanpassingen te doen.”
Eén seconde per etmaal
Het idee voor het managementsysteem ontstond twee jaar geleden toen Nagy voor zijn studie onderzoek deed hoe het sterftecijfer bij jonge biggen is terug te dringen. “Uit allerlei onderzoeken blijkt dat een veehouder per dier gemiddeld één seconde per etmaal besteedt aan diergezondheid. Het menselijk handelen is een belangrijke faalfactor als het gaat om diergezondheid. Toen rees bij mij de vraag hoe je dit kunt oplossen. Veel varkenshouders houden bovendien maar net het hoofd boven water en hebben nauwelijks vrije tijd. Zo ontstond het idee om een managementsysteem te ontwikkelen dat efficiënt is, het dierenwelzijn verbetert, de sterfte omlaag brengt en de inzet van antibiotica verder kan terugdringen.”
Wensen en behoeften
Voor het onderzoek naar het managementsysteem deed Nagy in Nederland, Hongarije en Italië research en sprak met verschillende varkenshouders over hun wensen en behoeften. Het Serket-systeem draait in de proeffase nu bij enkele varkenshouders in Hongarije. “Ruim een derde van de totale vleesconsumptie wereldwijd betreft varkensvlees. De dieruitval in die sector is met 16 % behoorlijk hoog. Het antibioticagebruik is internationaal gezien vrij hoog, je hebt problemen met staartbijten, ruim een kwart van de varkens heeft problemen met de oormerken. In die sector is veel winst te behalen. Varkenshouders hebben vooral behoefte aan extra ogen in de stal en aan concrete suggesties voor verbeteringen op het vlak van dierenwelzijn en -gezondheid. Daar voorziet Serket straks in”, vertelt Nagy.
De naam Serket is ontleend aan een Egyptische godin van de genezing. Nagy richtte het bedrijf eind 2016 op, samen met software-ontwikkelaar Atilla Erdődi. Serket won de tweede plaats bij de Nutreco Agrivision Contest. Het bedrijf deed ook mee aan het Startupbootcamp FoodTech-programma en werkt samen Wageningen University en de Universiteit van Kaposvár in Hongarije. En in september won Serket de innovatieprijs op de 88e National Ploughing Championship in Ierland, een van de grootste landbouwevenementen in Europa.
Verder ontwikkelen
Het Serket-diermanagementsysteem wordt op dit moment getest op varkens, voornamelijk in Hongarije. Nagy verwacht dat het systeem over een jaar zo ver is ontwikkeld dat het voldoende betrouwbaar is om commercieel op de markt te brengen. “Op termijn gaan we het zeker verder ontwikkelen zodat het ook bij rundvee is toe te passen.”
Het winnen van de innovatieprijs in Ierland, waarvoor vier Nederlandse bedrijven waren genomineerd, was een mooie opsteker voor Serket. En het levert internationale aandacht van andere bedrijven op. “Het is door zo’n prijs wat gemakkelijker om partners te vinden. We hebben verschillende interessante verzoeken gehad. Ik ben afgelopen zomer ook in China geweest waar zeer grote varkensbedrijven actief zijn die belangstelling hebben voor wat wij doen.”
November 2018