Wereldwijde afzet van bioplastics uit zetmeel
Het Noord-Brabantse Rodenburg Biopolymers zet wereldwijd bioplastics af die zijn geproduceerd uit aardappelzetmeel. De toepassingen zijn zeer divers: van grondstof voor maandverband tot kratten om koraalrif te beschermen.
Algemeen directeur Thijs Rodenburg zegt dat zijn bedrijf sinds het begin van deze eeuw actief is op de markt van bioplastics. De laatste twee tot drie jaar neemt de interesse en de vraag voor dit product toe. “Consumenten zijn zich meer bewust van zwerfafval en de rol die plastic hierin speelt. Ook dat het economisch goed gaat, speelt mee.”
Verwerker van aardappelbijproducten
Rodenburg Biopolymers beschikt over een verwerkingsfabriek in Oosterhout. Daar worden voornamelijk aardappelbijproducten verwerkt die afkomstig zijn uit de frites en chipsindustrie. De fabriek heeft een jaarlijkse capaciteit van zo’n 60.000 MT en produceert onder meer solanyl, een bioplastic met aardappelzetmeel als belangrijkste grondstof. Voor dit product zijn afzetmarkten gevonden in West-Europa, Latijns-Amerika, Azië en Afrika. “Afnemers zijn op zoek naar alternatieven voor plastic. In Kenia riskeer je zelfs een gevangenisstraf als je met een plastic tasje rondloopt”, zegt Rodenburg.
Afbreekbare plantpot
Zijn bedrijf steekt veel energie in het vinden van nieuwe afzetmarken. Dat doet het bedrijf vaak met partners. Zo heeft het samen met een plantpottenproducent en een boomkweker een biologisch afbreekbare plantpot ontwikkeld. Na het planten verteert de pot en blijft er geen plastic achter.
De bioplastics zijn ook in te zetten als kratten voor de mosselteelt. De jonge mosselzaadjes kunnen in de kratten in zee opgroeien en na een jaar of vijf breken de kratten vanzelf af, zonder milieuvreemde stoffen achter te laten. Via hetzelfde principe zijn ook zandbanken als kustverdediging ingezet. Rodenburg: “Een van de testloscaties ligt in zee voor de kust van Florida. Ze hebben de stormen van de laatste weken overleefd.”
Maandverband
Een project waar Rodenburg ook trots op is, is de productie van biologisch afbreekbaar maandverband in Bangladesh. Samen met TNO, Simavi, RedOrange en lokale organisaties levert Rodenburg Biopolymers de aardappelzetmeelgrondstof aan voor dit maandverband. In dit land is het -bij gebrek aan maandverband- niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens de menstruatie in huis blijven. Door bewust in te zetten op een betaalbaar en biologisch afbreekbaar maandverband dat lokaal wordt geproduceerd, hebben de vrouwen niet alleen meer bewegingsvrijheid gekregen, maar ook minder kans op uitbraak van ziektes.
Landbouwraad
Rodenburg erkent dat het vinden van nieuwe afzetmarkten niet gemakkelijk is. Recent heeft hij gebruikgemaakt van het landbouwradennetwerk. “Dat is goed bevallen”, zegt hij. “Landbouwraad Léontine Crisson in Argentinië heeft veel kennis van de markt in dat land. We kwamen gemakkelijker in contact met bedrijven en overheden, in dit geval een centrale markt. Andersom werkt het ook. De landbouwraad heeft een goede reputatie en zorgde ervoor dat het aanknopen van contactenrelatief makkelijk verliep. “De eerste keer is goed bevallen. Dat smaakt naar meer.”
Oktober 2018