PlantLab investeert in opschaling indoor farming
PlantLab, de Nederlandse pionier in indoor farming, heeft €50 miljoen opgehaald in een nieuwe financieringsronde. Deze werd geleid door De Hoge Dennen Capital. Het geld wordt gebruikt om extra productielocaties te openen in het buitenland, onder meer in Noord-Amerika en Europa.
PlantLab produceert indoor groenten zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Tot nu toe is €120 miljoen in het bedrijf gestoken. De productie vindt plaats in een locatie in Amsterdam van 15.000 vierkante meter. Ook in Indianapolis en op de Bahama’s is het bedrijf inmiddels actief.
Voeding voor stadsbewoners
Volgens PlantLab kan in een ruimte met een oppervlakte van twee voetbalvelden genoeg geproduceerd worden om een stad van honderdduizend inwoners dagelijks van 200 gram groente te voorzien. Het bedrijf focust momenteel op de productie van sla, kruiden, tomaten en komkommers. Het bedrijf heeft voor andere gewassen onderzoek gedaan om deze ook commercieel te kunnen kweken.
Klaar om op te schalen
"We hebben de afgelopen tien jaar hard gewerkt aan onze technologie", zegt Leon van Duijn, een van de oprichters van PlantLab. "Deze technologie lost belangrijke vraagstukken binnen ons voedselsysteem op. We zijn klaar voor verdere opschaling en hebben het personeelsbestand inmiddels verdubbeld."
Grootschalige toepassing
“We zijn blij dat De Hoge Dennen in onze groei investeert”, zegt Eelco Ockers, CEO van PlantLab. “Met onze innovatieve technologie kunnen we het voedselsysteem van de toekomst verder vormgeven. De potentie is enorm. De afgelopen jaren is in de Amsterdamse productielocatie bewezen dat deze geschikt is voor grootschalige toepassing. Inmiddels zijn onder andere Van Gelder en Picnic afnemers en groeien ook onze locaties in Indianapolis en op de Bahama's hard. Dit is het moment om de uitbreiding in het buitenland te versnellen.”
De Hoge Dennen Capital is onderdeel van de investeringsmaatschappij van familie De Rijcke, de voormalige eigenaren van Kruidvat. Het investeerde eerder in onder meer online supermarkt Picnic en het elektrische fietsenmerk QWIC.
Lees verder onder foto
Minder CO2-uitstoot
Die technologie van PlantLab maakt het mogelijk overal ter wereld groente en kruiden te telen. Dit kan op onvruchtbare grond en midden in stedelijke gebieden. De gewassen groeien dankzij een optimale temperatuur-, vocht- en lichtregulatie, terwijl 95 procent minder water nodig is en geen chemische bestrijdingsmiddelen worden gebruikt. Licht komt van LED-lampen, die de specifieke kleur licht geven die de plant nodig heeft voor fotosynthese.
Door locaties dicht bij de consument te hebben, hoeft voedsel niet meer over lange afstanden getransporteerd te worden. Dat leidt tot minder CO2-uitstoot, lagere kosten en minder voedselverspilling, aldus PlantLab.