Geperforeerde verpakking houdt fruit en groente langer vers
Een geperforeerde verpakking kan de versheid van groente en fruit flink verlengen. In de voedselketen gaat tot 50% van de versproducten verloren. In de strijd tegen deze voedselverspilling heeft PerfoTec een speciaal soort lasertechnologie op de markt gebracht voor verpakkingen van groenten en fruit.
PerfoTec heeft inmiddels zo’n 250 lasersystemen verkocht in vijftien landen. Deze machines maken met behulp van laser microscopisch kleine gaatjes in verpakkingsfolie. De grootte en het aantal gaatjes in de folie zijn precies afgestemd op het product - vooral groenten en fruit - en op het verlengen van de versheid hiervan. “De kern is dat het zuurstofgehalte in de verpakking zo snel mogelijk daalt en het CO2-gehalte juist stijgt. Ons systeem meet de zogeheten respiratiesnelheid van het product en past daar de perforaties van de verpakking op aan”, legt directeur John Koekenbier van PerfoTec uit.
Onvrede
De succesvolle technologie is in 2004 ontstaan uit onvrede. PerfoTec-eigenaar Bas Groeneweg was destijds directeur van spruitenverwerker Greensprout. De steeltjes van spruitjes worden vrij snel bruin. Dat is volkomen onschuldig, maar consumenten willen dat niet. Groeneweg wilde geperforeerde folie gebruiken om de spruitjes langer vers te houden. Maar deze folie voldeed vaak niet. “De gaatjes in het folie waren vaak te groot of ontbraken in het geheel. Toen kwam Groeneweg op het idee om de perforatie met laser te maken. Die werkt heel nauwkeurig. En hij zette een camera in om elk gaatje afzonderlijk te controleren. Hieruit is PerfoTec voortgekomen”, vertelt Koekenbier.
Zachtfruit
De technologie wordt nu het meest gebruikt voor zachtfruit, vooral aardbeien, frambozen en blauwe bessen. Engeland is daarbij de grootste markt, maar PerfoTec is ook te vinden in Noord- en Zuid-Amerika, Afrika, India, Azië, Australië en diverse Europese landen.
Supermarktketen Marks & Spencer in het Verenigd Koninkrijk was de eerste grote klant van PerfoTec. “In Engeland staan de verpakkingsstations midden in de teeltvelden van de aardbeien, frambozen en bessen. En het product gaat meteen de koeling in. Onder die omstandigheden heeft onze technologie de meeste impact. Het verlengt de versheid met minimaal drie tot vier dagen.” Inmiddels wordt de technologie ook toegepast bij groenten als broccoli, prei en bij aardappelen. En ook in de bloementeelt.
Gemixte salades
Een nieuwe tak van sport zijn de gesneden en gemixte salades in zakjes. Het vullen van de zakken gaat met een vultrechter. Bij de traditionele verpakkingssystemen is de snelheid echter laag en de uitval hoog. PerfoTec heeft een speciale vultrechter ontwikkeld met een zuurstofcontrole-apparaat. “Dit systeem werkt sneller en zorgt voor minder uitval van product. We hebben het dit jaar op de markt gebracht en hebben er al veel verkocht, de meeste in Nederland, maar ook in Engeland en Noorwegen”, vertelt Koekenbier.
Geleidelijk groeien
PerfoTec heeft nu 25 mensen in dienst, van wie er vijf in de Verenigde Staten en Engeland werken. Eind 2018 komen er drie nieuwe krachten bij. “We zetten in op geleidelijke groei van ons bedrijf, maar we zijn wel ambitieus. In ons meerjarenplan tot 2022 staat dat we wereldwijd nog eens driehonderd PerfoTec-systemen willen verkopen. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van nu. Ik heb veel vertrouwen in ontwikkelingen in Zuid-Amerika en Azië. We doen op dit moment testen in Noord-Amerika voor een grote supermarktketen. Als dat goed gaat, en daar ga ik vanuit, dan levert dat ook weer nieuwe markt op.”
Onontgonnen gebieden
Koekenbier weet dat er nog onontgonnen gebieden zijn waar het lasersysteem zijn waarde kan bewijzen. "Ik denk daarbij bijvoorbeeld aan de vleesverwerkende industrie. Maar we komen daar niet aan toe. Er zijn natuurlijk meer bedrijven die bezig zijn met het verlengen van de houdbaarheid van versproducten. Dat kan met lasertechnologie maar ook met andere middelen. Misschien kunnen we via samenwerkingsverbanden nieuwe gebieden vinden. Het terugdringen van voedselverliezen is immers een mooi doel om aan te werken".
Oktober 2018