Liquidseal verbetert houdbaarheid van fruit
Liquidseal uit Leiden ontwikkelde een verpakking om de houdbaarheid van fruit te verlengen. Het product is al eerder toegepast om de kwaliteit van bloembollen, rozen en andere snijbloemen te behouden.
Wat van ver komt is lekker, luidt het spreekwoord. Maar tropisch fruit dat van ver komt, is eigenlijk onrijp. En tijdens het zeetransport, dat vaak zo’n twee weken duurt, gaat ook nog eens 30 tot 40% verloren. Liquidseal uit Leiden heeft een dunne filmlaag ontwikkeld waarmee de houdbaarheid van tropisch fruit met harde schil (avocado, citrusvruchten, mango en papaja) tot twee weken wordt verlengd. Dus minder uitval en op den duur waarschijnlijk ook rijper en daardoor smakelijker fruit.
De eerste contracten met Spanje en Zuid-Afrika zijn binnen. Aan toepassingen voor gebruik op zachtfruit wordt gewerkt. “We hebben contacten met telers en exporteurs in Midden-Amerika, Mexico, Brazilië”, vertelt algemeen directeur Victor Monster van Liquidseal. “We zijn net in China geweest en hebben al de Filippijnen, Thailand en India bezocht. De potentie van Liquidseal is enorm en de belangstelling is groot.”
Bloembollen
Het bedrijf begon in 2005 met vier man in Oegstgeest. In de bollenstreek was veel behoefte aan een natuurvriendelijk product om bloembollen langer te kunnen bewaren. Het kwartet ontwikkelde de filmlaag met als basis een biologisch afbreekbare polymeer, die ervoor zorgt dat de zuurstoftoevoer naar een product wordt getemperd. “Vergelijk het met de schuif in de open haard. Als de schuif helemaal open staat, branden de houtblokken snel op. Zet je de schuif dicht, dan dooft het vuur. Zet je de schuif op een kier, dan brand het vuur rustig en gelijkmatig en dus langer. Dat laatste doet Liquidseal.”
Rozen
De resultaten in de bloembollen waren heel goed en vanaf 2010 kwam de toepassing voor rozen en snijbloemen zoals anjers en gerbera´s. Rozen komen tegenwoordig vaak uit landen rond de evenaar, zoals Ethiopië, Kenia, Ecuador en Colombia. “Bij luchttransport van rozen bestaat het gevaar voor de schimmel Botrytis. Door ze te sprayen met Liquidseal blijft Botrytis onder controle en zijn de bloemen twee tot drie weken langer houdbaar.”
Tropisch fruit
De afgelopen jaren richtte Liquidseal zich op de tropisch fruitteelt. Ook hier geldt dat de transportafstand en dus -tijd tot de afzetmarkt, veelal Europa, tot veel uitval van product leidt. Monster: “We hebben diverse testen gedaan op tropisch fruit met harde schil en daaruit blijkt dat Liquidseal de houdbaarheid aanzienlijk verbetert en de uitval flink daalt. Het product voldoet aan de internationale wet- en regelgeving voor foodcontact materialen en daarom zijn we er dit jaar mee de markt op gegaan.”
Voordeel van Liquidseal is volgens Monster dat het dompelen of sprayen makkelijk is in te passen in de productieketen van de producerende landen zelf. “Bijna alle fruitproducenten hebben eigen apparatuur voor het schoonmaken van het geoogste fruit en het bewerken ervan. Nu worden dikwijls chemische middelen gebruikt om de houdbaarheid te verbeteren, maar Liquidseal is een natuurlijk product. Het is biologisch afbreekbaar en composteerbaar en mag ook worden gebruikt op biologisch geteeld fruit. ”
Verder kijken
In beginsel kan het product nu worden toegepast op alle fruit met harde schil die niet wordt gegeten. Ook ananas, meloenen en kiwi’s zijn daarbij in beeld. Maar Monster kijkt al verder vooruit. “Over vier tot vijf jaar willen we ook de markt voor zachtfruit en die voor fruit met zachte schil op. Dan heb je met andere regelgeving te maken en het kost tijd om die procedures te doorlopen. Maar daar liggen zeker kansen.”
Later oogsten
We kunnen volgens Monster dankzij Liquidseal op termijn ook smakelijker tropisch fruit verwachten. “Als het product zich heeft bewezen door transportverliezen terug te dringen, willen we met telers in gesprek om het fruit een of twee weken later te gaan oogsten. We kennen allemaal de harde, vaak onrijpe avocado’s en kiwi’s. Dat komt omdat ze eigenlijk te vroeg worden geoogst, juist om zo te proberen de transportverliezen te beperken. Als je het fruit wat rijper oogst en je kunt het dankzij Liquidseal toch zonder grote verliezen op de afzetmarkt krijgen, dan heeft de consument een smakelijker product. En dat is weer gunstig voor de producenten.”