Uitvoer tuinbouwkassen ondanks corona structureel in de lift

In de woestijn bij Abu Dhabi, de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten, wordt volgens internationale media een van ’s werelds grootste tuinbouwkassen neergezet. De kas wordt gebouwd door een joint venture tussen het Nederlandse bedrijf GrowGroup IFS en een investeerder uit Abu Dhabi. De tuinbouwkas wordt verwacht in oktober 2021 deels operationeel te zijn en zal het mogelijk maken om op 160.000 vierkante meter 10.000 ton verse groente te telen.

Beeld: ©Debets Schalke

Met relatief weinig water, weinig landbouwgrond en hoge temperaturen zijn de Verenigde Arabische Emiraten voor hun voedselvoorziening sterk afhankelijk van de import van voedsel. Hier wil het land verandering in brengen door de zelfvoorzieningsgraad te verhogen. Meer eigen productie, minder import. De Verenigde Arabische Emiraten zijn niet het enige land dat heeft aangekondigd zelf meer voedsel te willen produceren om zo de afhankelijkheid van andere landen te verkleinen en de voedselzekerheid te vergroten. Zo werken ook Singapore en China hard aan oplossingen om meer voedsel op eigen bodem te produceren. Dit gebeurt onder meer door enorme tuinbouwkassen die soms de hoogte ingaan (vertical farming).

Net als GrowGroup IFS uit Barendrecht pikken ook andere Nederlandse bedrijven een graantje mee van de zucht naar voedselzekerheid in verschillende landen. Nederlandse tuinbouwkassen zijn duurzaam en technologisch hoogstaand en worden overal ter wereld verkocht en neergezet. De afgelopen jaren is de uitvoer van tuinbouwkassen flink gestegen. Alleen al in 2019 nam de uitvoerwaarde met 22 procent toe.

China belangrijke afnemer

Volgens het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) ging er in 2019 voor circa 460 miljoen euro aan tuinbouwkassen de grens over. Een derde daarvan ging naar Azië met China als belangrijkste afnemer; het land nam voor 87 miljoen euro aan Nederlandse tuinbouwkassen af. Maar de Nederlandse kassen komen ook dichterbij terecht, zoals voor 20 miljoen euro aan exportwaarde naar Duitsland en 10 miljoen euro naar België. In 2019 werd volgens het CBS voor slechts 128.000 euro aan tuinbouwkassen naar de Verenigde Arabische Emiraten uitgevoerd, maar dit getal zal vanaf volgend jaar dus sterk oplopen.

Na een zeer sterke eerste maand dit jaar heeft de coronacrisis voor een stevige dip gezorgd in de Nederlandse export. De jongste cijfers, die gaan tot en met april 2020, laten in het voorjaar zelfs een afname van de export zien.

Lees verder onder grafiek

Beeld: ©ABNAMRO / ABNAMRO

Ondanks deze daling verwacht ABN AMRO dat deze neergang van tijdelijke aard is. Veel landen waren al aan het zoeken hoe ze op duurzame wijze hun voedselopbrengsten per hectare kunnen verhogen en door de coronacrisis is voor sommige landen duidelijk geworden dat de afhankelijkheid van andere landen voor de voedselvoorziening voor problemen en tekorten kan zorgen. De wens om de zelfvoorzieningsgraad omhoog te brengen is naar verwachting door de coronacrisis juist sterker geworden en daar zullen de Nederlandse kassenbouwers en alle toeleveranciers die materieel, technologie en kennis op dit vlak exporteren van profiteren.

Bron: ABN AMRO
oktober 2020